Home » Artikelen » Uniek

Uniek

“Kan het in Nederland 40 graden Celsius worden?” Deze vraag stond in het vorige nummer van Het Weer Magazine in de rubriek ‘Weerweetjes’. Dat is slechts een kwestie van tijd, stond er als antwoord. Als we echter als antwoord hadden geplaatst: “Ja hoor en dat gebeurt deze zomer nog”, dan had iedereen ons voor gek verklaard. Toch werd nog geen drie weken na het uitkomen van het nummer de veertig-graden grens voor het eerst in Nederland overschreden. 

Tekst: Frank van der Laan

Dat dit kon gebeuren, heeft blijkbaar iedereen verrast, ook de klimaatwetenschappers, zo blijkt uit het interview dat we hadden met Geert Jan van Oldenborgh, klimaatonderzoeker bij het KNMI. U leest er meer over in het openingsartikel van dit nummer. Hoewel ik altijd gek ben op weerrecords en weerextremen, had ik er deze keer wel een dubbel gevoel bij. Want het gaat nu allemaal wel heel erg snel met de klimaatverandering.

Overigens was ik tijdens de 40+ dagen zelf niet in Nederland. Ik was op vakantie in Zweeds en Noors Lapland, ver boven de Poolcirkel dus. Aan een kant vond ik het jammer zo’n unieke weersituatie niet persoonlijk meegemaakt te hebben. Maar ik heb er wel een staart van meegekregen: ook in het hoge noorden was het die dagen zomers warm. En dat is zeer uitzonderlijk voor dat gebied.

“Wat we deze zomer hebben meegemaakt is uniek”, zegt Van Oldenborgh in het interview. Ik hoop dat hij gelijk heeft en dat die overschrijding van de 40 graden inderdaad heel bijzonder was. En dat het voorlopig niet meer zal gebeuren. Al vrees ik dat het niet weer 75 jaar zal duren voor het huidige hitterecord verbroken zal worden.