Home » Artikelen » Veiligheid op de weg: het belang van voertuigverlichting in moeilijke weersomstandigheden

Veiligheid op de weg: het belang van voertuigverlichting in moeilijke weersomstandigheden

Mist

Als je in je auto rijdt wil je goed zien, maar ook goed gezien worden. Zeker in moeilijke weersomstandigheden is autoverlichting een cruciaal onderdeel van verkeersveiligheid.

Door slechte weersomstandigheden zoals hevige regenval, mist of sneeuw verdubbelt de kans op een ongeluk. Bij een groot deel van de ongelukken speelt slecht verlichting een rol, maar ook slecht zicht vergroot de kans op ongelukken.

Goed gezien worden tijdens moeilijk weersomstandigheden

Verlichting is een cruciaal onderdeel van een auto. De mistachterlichten in je auto zorgen voor voldoende afstand tussen auto's, koplampen voorzien van lampen volgens de EU richtlijnen zorgen er voor dat jij na zonsondergang of bij regen of sneeuw de weg ziet en tegenliggers jou zien aankomen.

De juiste lampen

In de EU gelden regels voor de verlichting van een auto. Dit betekent dat niet iedere lamp gebruikt mag worden in een auto, bijvoorbeeld omdat hij te zwak of juist te fel is. Kijk in de handleiding die bij de auto hoort of vraag aan de garage welke lampen geschikt zijn voor jouw auto.

 

Mist

Juiste afstelling koplampen

Bij verblindende koplampen zijn de lampen verkeerd afgesteld of zijn niet de juiste lampen gebruikt. Dit zorgt voor gevaarlijke situaties, omdat jouw tegenliggers mogelijk enkele seconden niet goed kunnen zien. Als reactie op jouw verblindende koplampen kunnen ze bijvoorbeeld even groot licht opzetten, zodat jij zelf ook verblind wordt. Heb je de indruk dat de koplampen verkeerd zijn afgesteld, laat dit dan nakijken en oplossen door een garage.

Goede mistlichten

Bij zicht minder dan vijftig meter door mist (dus niet bij regen of sneeuwval) doe je het mistachterlicht aan. De mistachterlichten in je auto zorgen voor voldoende afstand in dichte mist door het achteropkomend verkeer, omdat ze goed kunnen inschatten waar jij rijdt.

Goed zicht tijdens het rijden

Goed zicht tijdens het rijden is cruciaal. Condens of een vieze voorruit benemen het zicht op (een deel van) de weg, waardoor je niet goed ziet wat je medeweggebruikers doen en anticiperen op bepaalde situaties onmogelijk wordt. Neem daarom altijd voorzorgsmaatregelen voordat je de weg op gaat.

Goede ruitenwissers

Ruitenwissers zorgen er voor dat je goed kunt blijven zien tijdens regen, sneeuw en mist. Tijdens de apk worden de ruitenwissers in de garage gecontroleerd en eventueel vervangen als ze slijtage vertonen. Het is ook verstandig zelf de conditie van de ruitenwissers in de gaten te houden. Geven de wissers strepen of piepen ze als ze over de ruit gaan? Dan is het rubber waarschijnlijk versleten en zijn de ruitenwissers toe aan vervanging.

Voldoende ruitensproeiervloeistof

Een vieze voorruit door insecten of opspattend strooizout zorgen voor een slecht zicht. Zorg er daarom voor dat er altijd voldoende ruitensproeiervloeistof in de tank zit en de sproeikoppen schoon zijn.

Goede ontwaseming

Condens aan de binnenkant van de voorruit ('beslagen ramen') is niet alleen slecht voor het binnenklimaat van de auto, het belemmert ook je zicht. Door de airconditioning van de auto op de voorruit te zetten verdwijnt condens vaak snel. Heeft de auto geen airco, dan zet je de kachel aan en richt je deze op de voorruit. Dit werkt echter alleen als de motor warm is. Duurt het lang voordat de voorruit schoon is, leg dan een condensdoekje in de auto waarmee je het raam streeploos schoonmaakt.