Home » Artikelen » Verpest

Verpest

Een zomerverpester heb ik zelf nog recent ondervonden, en velen met mij. Tweede pinksterdag: na een aantal prachtige dagen beloofde het opnieuw een zomerse dag te worden. Ik woon in Haarlem en fietste die dag volg goede moed rond 11 uur richting de kust. Toen werd al snel duidelijk dat het aan het strand helemaal mis was: de gebruikelijke strandfile stond er wel, maar alweer van het strand af! Auto’s volgeladen met badhanddoeken, kinderen, eten en drinken, klaar voor een gezellig dagje strand. Dat dus al voor de middag abrupt tot een einde kwam. Hier was sprake van een typisch geval van een zomerverpester: zeemist. Op het ene moment lig je nog te zonnen in een heerlijke 25 graden, het volgende moment doemt de mist op en daalt de temperatuur met zeker 10 graden. Een zeer lokaal verschijnsel dat zich alleen aan de kustrand voordeed. De strandfile kwam vanaf de kust al weer snel in de brandende zon terecht. En tja, wat doe je dan, omdraaien? Want je kunt je op dat moment al niet meer voorstellen dat het een stukje achter je helemaal grijs en koud is.

Zomerverpesters, een fenomeen dat we allemaal kennen. Op een mooie zomerdag staat bij jou detuin blank vanwege een enorme onweersbui, terwijl even verderop volop wordt gebarbecued. Zo  zijn er meer voorbeelden, u leest er over verderop in dit nummer.

De zeemist bleek een voorbode te zijn van het einde van een korte maar prachtige zomerse periode in Nederland. Sindsdien is het nog niet goed gekomen met het zomerweer. Hopelijk was deze zeemist inderdaad een zomerdagverpester en niet een inleiding voor een geheel verpeste zomer. We gaan het meemaken.

Tekst: Frank van der Laan.

Deze column verscheen eerder in Het Weer Magazine 3, 2012.