Home » Artikelen » Verrassing

Verrassing

Januari was een maand van bijzonder grote tegenstellingen in de wereld. Terwijl het hitterecord in het zomerse Australië werd gebroken en de temperatuur in steden als Adelaide bijna de 50 graden aantikte, zorgde ondertussen een kou-uitbraak in het noorden van de Verenigde Staten voor temperaturen die in sommige steden onder de min 40 graden doken. Wat een verschil! Voor miljoenen mensen hadden deze weerextremen natuurlijk grote gevolgen. Omdat tegenwoordig veel van wat er in de wereld gebeurt meteen wordt vastgelegd op foto en film en vervolgens gedeeld, is het nu eenvoudig om een beetje mee te krijgen wat deze weerextremen in de praktijk betekenen. Even googelen en je vindt heel veel beeldmateriaal. Ongelooflijk zijn vooral de foto’s van de extreme kou in Amerika, met bijvoorbeeld bevroren watervallen, auto’s onder een laag ijs en gebouwen die door bluswater veranderd zijn in ijspaleizen.

Dichter bij huis was er ook sprake van extreem weer. In de Oostenrijkse en Zwitserse Alpen kwam de sneeuw begin dit jaar met vrachten tegelijk naar beneden. Dat leverde fascinerende beelden op, waarvan we er voor dit nummer een aantal uitgezocht hebben.

In Nederland rommelt de winter sinds half januari een beetje rond het vriespunt, met dan weer enkele graden erboven en soms een paar uitschieters naar beneden. Sneeuw was er af en toe ook, maar steeds van korte duur. Ben benieuwd of we deze winter verder doorkwakkelen richting de lente, of dat Koning Winter – net als vorig jaar – toch nog een verrassing voor ons in petto heeft. Ik ben in ieder geval voor!