We krijgen in Nederland een koude winter! Dat zegt althans de bedenker van de zogenoemde Snow Advance Index, Judah Cohen, van het Amerikaanse bedrijf AER. Het is een model, dat onder meer rekening houdt met de sneeuwbedekking van Siberië in oktober en het tempo waarin dat sneeuwdek zich opbouwt. In een simpele versie werkt het zo: hoe sneller het noorden van Siberië in oktober onder een sneeuwlaag verdwijnt, des te groter is de kans op een winter met veel kou-uitbraken in onze omgeving. En het mooie is: we kunnen de theorie deze winter meteen in de praktijk testen, want wat blijkt: de sneeuwbedekking van Siberië in de voorbije oktobermaand was de op een na grootste ooit!
Ik ben nu al dol op deze Judah Cohen, want ik ben dit jaar harder aan de winter toe dan ooit. Niet zo gek natuurlijk, de laatste winter was tenslotte alweer twee jaar geleden. Die van vorig jaar hebben we overgeslagen, weet u nog? Die winter produceerde een koudegetal van ‘nul’. Dat betekent dat gedurende de gehele winter er geen enkele dag was waarop de gemiddelde temperatuur in De Bilt onder nul is gebleven. Een unicum. Wel een triest unicum.
Maar nu kunnen de winterliefhebbers zich dus vastklampen aan de Snow Advance Index. Klinkt al zo lekker, zeker met termen die hij gebruikt als ‘sneeuwbedekking’ en ‘kou-uitbraken’. Heerlijk! Mocht het allemaal toch anders verlopen deze winter, dan ben ik Cohen al dankbaar voor de voorpret die hij mij als winterliefhebber heeft gegeven.
Fijne feestdagen!