Wat maakt een tropische dag nou officieel 'zomers' of 'tropisch', en niet gewoonweg 'warm'? Wij leggen het voor je uit.
Warm, zomers, tropisch
In de weerkunde wordt officieel van een warme dag gesproken bij een temperatuur vanaf de 20,0 graden. Een dag mag ‘zomers’ genoemd worden bij een temperatuur van 25,0 graden of meer en van ‘tropisch’ is er sprake vanaf 30,0 graden.
Normaliter vallen de eerste ‘warme’ dagen in het jaar al vanaf april, al behaalde 1990 een record, met als vroegste warme dag in het jaar 24 februari.
De meerdere gradaties van ‘warm’
In relatieve zin zullen weerkundigen de term ‘warm weer’ ook al eens in de mond nemen bij een temperatuur van 5 – 10 graden hoger boven de normale temperatuur, en de temperatuur uitkomt op zo’n 19 graden of hoger. De term ‘vrij warm’ komt ook wel eens voorbij: dit is een warme dag met een temperatuur die tussen 20 tot 27 graden ligt en zo’n 2 tot 7 graden boven de gangbare temperatuur uitkomt. Van ‘zeer warm’ spreekt men bij een afwijking van zo’n 8 graden boven het langjarige gemiddelde.
Kan een dag dan warm, zomers én tropisch zijn?
In theorie ‘telt het op’, dus; ja, dat kan. Sterker nog: dat moet. Wanneer een tropische dag immers niet warm is, dan zit er iets niet goed.
Bron: KNMI