Home » Artikelen » Warm blijven in de winterkou

Warm blijven in de winterkou

De herfst is in volle gang, maar de echt lage temperaturen laten nog even op zich wachten. Toch is het goed om voorbereid te zijn op de koude dagen die gaan komen. Wij geven u een paar handige tips, zodat de kou deze winter geen vat op u zal krijgen.

Kleding

Warme kleding aantrekken als het koud is; een logische tip. Maar welke kledingmaatregelen helpen het beste?
 

 • Laagjes

  Een warme outfit creëert u vooral door meerdere laagjes over elkaar heen aan te trekken. De laag die u tegen de huid draagt, is liefst gemaakt van materiaal dat vocht niet absorbeert. Dit voorkomt dat de kleding nat wordt als u gaat zweten. Dat laatste zou er juist voor zorgen dat u eerder afkoelt. Om diezelfde reden is het belangrijk om wat kleding uit te trekken als u in een warmere ruimte komt. Als buitenste laag is vooral een goede winterjas aan te raden. Warme jassen vindt u onder meer in deze webwinkel.

 • Hoofd

  Ons lichaam transporteert veel warmte naar ons hoofd. Dit, omdat het wil voorkomen dat de hersenen teveel afkoelen (tenslotte zouden dan vitale functies in gevaar komen!). Door een muts of een ander hoofddeksel te dragen, voorkomt u dat die warmte meteen weer verloren gaat en blijft u in het geheel warmer.

 • Handen

  Wanneer u de kou in gaat, is het dragen van goede handschoenen gewoonweg de beste tip. Wanten waarin uw vingers tegen elkaar aan zitten zijn over het algemeen warmer dan handschoenen met ´vingers`. Daarnaast is het belangrijk om de bloedsomloop van de handen op gang te houden door ze regelmatig te bewegen. Ook aan te raden: de rest van uw lichaam warm houden, om te voorkomen dat de warmte uit uw handen daar naartoe wordt getransporteerd.

 • Voeten

  Koude voeten? Wanneer u de sokken die u draagt al een tijdje aan hebt, kan het zijn dat ze al wat zweterig zijn geworden. In die gevallen helpt het om droge sokken aan te trekken. Wollen sokken isoleren over het algemeen beter dan sokken van katoen of polyester. Om de bloedsomloop weer op gang te helpen kunt u uw voeten even flink masseren, eventueel met een voetcrème. En ook hier geldt: regelmatig bewegen en de rest van het lichaam warm houden.

Beweging

In beweging blijven is één van de beste manieren om het lichaam warm te houden. Blijf daarom op een koude dag liefst niet de hele tijd op de bank zitten. In plaats daarvan kunt u winterdagen gebruiken om het huis eens flink onder handen te nemen of, nog beter, om een goede wandeling in de buitenlucht te maken. U herkent vast wel het effect dat een wandeling in de kou op u heeft. In het begin is het nog even afzien, maar eenmaal weer thuis merkt u dat u zich rozig en opgewarmd voelt.

Eten en drinken

Men benadrukt altijd dat voldoende drinken essentieel is op warme dagen, maar ook bij kou is genoeg vocht binnenkrijgen van belang. Om zichzelf op temperatuur te kunnen houden, moet ons lichaam namelijk gehydrateerd zijn. Het lichaam heeft hiervoor bovendien energie nodig, waardoor genoeg eten al net zo belangrijk is.

Kijkt u nu al uit naar de winter? Kom dan alvast in stemming met de een winters boek uit onze webwinkel.