Home » Artikelen » Wat is de opbrengst van zonnepanelen in de winter?

Wat is de opbrengst van zonnepanelen in de winter?

Zonnepanelen

De korte dagen van de winter brengen minder zon met zich mee. Dit lijkt niet goed voor zonnepanelen. Toch is dit niet helemaal juist. Dit artikel helpt je om beter inzicht te krijgen over zonnepanelen in de winter. Zo weet je ook waar je rekening mee moet houden in deze periode om toch groene stroom op te kunnen wekken.

De lagere opbrengst in de winter

De opbrengst van zonnepanelen berekenen hangt deels van het seizoen af. In de winter staat het noordelijk halfrond van de zon af. Dit betekent minder daglicht en dus ook minder opbrengst van de zonnepanelen. De zon is ook veel minder krachtig dan in de zomer. Deze nadelen houden niet in dat je in de winter geen stroom opwekt. Het gaat voor zonnepanelen namelijk niet alleen om direct zonlicht. Wolken houden de zon bijvoorbeeld niet tegen. Het is hooguit minder fel. Dit moet je dus wel meewegen. De wintermaanden zijn echter wel koeler. Dit is beter voor de geleiding van stroom. Daardoor kan in de zomer de opbrengst bijvoorbeeld juist terugvallen bij volle zon, als het te heet wordt.

Het probleem met sneeuw

Wanneer het sneeuwt in de winter, dan wordt het anders. De sneeuw bedekt het paneel. Wanneer het snel dooit, dan hoeft dit geen probleem te zijn. Ook kan de hellingshoek daarin een voordeel zijn. De optimale helling voor zonnepanelen is in Nederland tussen 30 en 40 graden. Dit is dus wel belangrijk om goed te laten verzorgen door de specialist. Pas wel op, het is geen goed idee om zelf het dak op te gaan om de sneeuw van je zonnepanelen te vegen. Het kan immers nog altijd glad zijn. Pas ook op met bezems en krabbers, daarmee beschadig je de zonnepanelen. Het lijkt in de toekomst minder en minder te gaan sneeuwen. Voor zonnepanelen is dat natuurlijk wel gunstig.

De opbrengst in de winter benutten

Hoewel de opbrengst van de opgewekte energie lager is, kan je er nog altijd voordeel van hebben. In de winter kan je gemiddeld per paneel 2-5 kWh opwekken. Met 15 panelen kan je dus met een elektrische auto van Amsterdam naar Maastricht rijden. Je kan ook 30 keer de vaat of was doen, of 60 uur stofzuigen. Op zonnige winterdagen kan je nog wel eens een goede piek hebben. De opbrengst hangt natuurlijk ook af van de capaciteit van jouw zonnepaneel. De meest modellen van nu kunnen onder optimale omstandigheden 300 Wattpiek aan. Dat is per Wattpiek 0,85 kWh, wat neerkomt op 255 kWh per jaar. Waar je woont speelt ook een rol. Het is zo dat in het westen vaak meer zonuren zijn. Dat neemt niet weg dat in alle delen van het land zonnepanelen de investering waard kunnen zijn. Weeg dit dus vooral ook mee. Zo maak je altijd goede keuzes. Meer weten over de opbrengst van zonnepanelen? Bij Zonduurzaam.nl adviseren de zonnepanelen specialisten je graag.