Home » Artikelen » Wat heb je nodig voor een goede nachtrust?

Wat heb je nodig voor een goede nachtrust?

Slapen

Een goede nachtrust is voor iedereen belangrijk. Ben je goed uitgeslapen dan kun je je beter concentreren. Tijdens het slapen krijgen je hersenen namelijk de kans om zich te reinigen. Hierdoor kunnen ze informatie beter verwerken en functioneer je een stuk beter. Voor een goede nachtrust zijn er een aantal dingen belangrijk. Welke dingen dat zijn lees je in dit artikel.

Voldoende slaap

Hoeveel slaap je nodig hebt is per persoon verschillend. Een volwassen persoon heeft ongeveer zeven tot negen uur slaap nodig. Hoeveel uur je nodig hebt ligt er ook aan hoe actief je bent. Heb je gesport, dan heb je meer slaap nodig dan wanneer je niet actief bent geweest. Doordat je spieren meer belast worden als je sport hebben deze langer de tijd nodig om te herstellen.

Goed dekbed

Voor een goede nachtrust is het belangrijk dat je lichaam zich van top tot teen kan ontspannen. Zorg daarom dat de omstandigheden in je slaapkamer goed zijn. De temperatuur en de vochtregulatie moeten in orde zijn. Een goed dekbed helpt je ook om goed te kunnen ontspannen. Een dekbed dat te warm of te koud is kan ervoor zorgen dat je minder goed slaapt. Het beste dekbed van tegenwoordig is een donzen dekbed. Veren en dons houden warmte vast en een dekbed van dons voegt zich perfect om je lichaam heen.

Goed kussen

Ook een goed hoofdkussen is belangrijk. Een goed kussen zorgt ervoor dat je hoofd niet naar voren, opzij of naar achteren buigt. Het beste is een kussen waarop je hoofd ongeveer in een rechte lijn ligt met je ruggengraat. De vulling van een kussen bestaat meestal uit veertjes. Het voordeel hiervan is dat zo’n kussen zich makkelijk om je lichaam vormt. Als je last hebt van allergieën zoals huisstofmijt kun je beter niet kiezen voor een kussen van dons. Dit voedt huisstofmijt. Kies dan liever voor een kussen dat je op 60 graden kunt wassen. 

Kwaliteit van slaap

Niet alleen de lengte van je slaap is belangrijk, maar ook de kwaliteit van je slaap. Die wordt bepaald door hoe diep je slaapt. Slaap bestaat uit verschillende fases. De lichte slaap, de diepe slaap en de fase waarin je droomt. Deze fase noemen we ook wel de REM-slaap. Vlak voordat je wakker wordt kom je in deze fase terecht. Een complete slaapcyclus neemt zo’n 100 minuten in beslag. Tijdens de nacht, maak je een aantal keren een complete slaapcyclus door. Om je kwaliteit van slaap te verbeteren is het belangrijk dat je ‘s nachts niet wakker wordt. Dit kun je voorkomen door ‘s avonds geen cafeïnehoudende dranken te drinken. Ook voldoende bewegen gedurende de dag helpt. Ook het aanhouden van een vast dag- en nachtritme kan je helpen de kwaliteit van je slaap te verbeteren.
Verminder je schermtijd
Als je goed wilt slapen, verminder dan je schermtijd. Vooral in de avond kan het blauwe licht van een scherm je melatonine aanmaak verstoren. Het blauwe licht van je smartphone of laptop zorgt er voor dat je hersenen aan blijven staan en je je erg wakker voelt, ook al ben je eigenlijk moe. Het is daarom belangrijk om twee uur voordat je gaat slapen je telefoon of laptop weg te leggen en er niet meer naar te kijken. Al snel zul je merken dat je nachtrust er erg op vooruit zal gaan.

Houd een vast ritme aan
Ga iedere dag rond hetzelfde tijdstip slapen en sta rond hetzelfde tijdstip weer op. Zo ontwikkel je een vast slaap- waakritme wat de kwaliteit van je slaap bevordert. Overdrijf het niet. Ga pas naar bed als je je slaperig voelt, houd je niet teveel vast aan de klok. Dat betekent dat het niet erg is als je wat later naar bed gaat dan je normale bedtijd, maar geef ook toe aan je moeheid als je normale bedtijd nog niet is aangebroken.
Beweeg voldoende
Om lekker te kunnen slapen is voldoende bewegen gedurende de dag belangrijk. Met voldoende bewegen bedoelen we niet alleen sporten. Ook een wandeling naar de supermarkt of fietsen naar je werk telt mee. Beweeg je genoeg, dan word verbruik je energie en word je vanzelf moe ‘s avonds. Ga niet sporten vlak voor het slapen van, hier word je juist wakker van waardoor je minder goed kunt slapen.