In tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt is ijsregen geen hagel of korrelhagel. Bovendien valt ijsregen nooit uit buienwolken. IJsregen komt voor tijdens en rond het invallen van de dooi. In dergelijke gevallen is de warmere lucht op enige hoogte al doorgedrongen, maar vriest het aan de grond nog steeds.
Doorzichtige pareltjes
Bevroren, glanzende, doorzichtige pareltjes die niet aan de grond vastzitten; dat is hoe je ijsregen herkent. IJsregen komt voor tijdens en rond het invallen van de dooi. In dergelijke gevallen is de warmere lucht van de dooi op enige hoogte in de atmosfeer al doorgedrongen, maar vriest het aan de grond nog steeds. Ijsregen zijn dus regendruppels die pas bevriezen zodra ze in de koude vrieslaag vlak boven de grond terecht komen. Tijdens een traag doorzettende dooi kunnen afwisselend diverse neerslagvormen voorkomen: sneeuw, ijsregen, hagel of regen. Ook ijzel kan dan optreden.
Wat is dan het verschil met ijzel of hagel?
Regendruppels die pas bevriezen zodra ze de op de grond zijn gevallen, noemen we ijzel.
Hagel zijn ijzige regendruppels die hun kenmerkende structuur krijgen, door in buienwolken waarin sterke luchtstromingen omhoog en omlaag bewegen, steeds op en neer geslingerd te worden. In deze buienwolk hopen zich laagjes ijs op om ijskristallen heen en vallen dan naar beneden.
Foto: Unsplash