Home » Artikelen » Weervraag: Warme zomer

Weervraag: Warme zomer

Laatst las ik op internet dat het deze winter erg droog was in Spanje en Portugal en dat dit de kans verhoogt op een warme zomer in Europa. Klopt dit? En wat is het verband hier tussen?

F. Jansen, Heerenveen

Antwoord
Beide beweringen kloppen. Spanje had met gemiddeld 60 mm de droogste winter van de afgelopen 40 tot 80 jaar, afhankelijk van naar welke regio’s je kijkt. Hoe minder vocht er aanwezig is in de ondergrond, hoe droger de lucht erboven en hoe makkelijker deze opwarmt. Daarbij speelt nog een zelfversterkend effect, namelijk dat door de drogere lucht ook minder gemakkelijk nieuwe buien ontstaan Wanneer de warmte van boven Spanje met een zuidelijke of zuidwestelijke stroming op transport wordt gezet, dan kunnen de  temperaturen ook elders in Europa hoger oplopen dan in tijdens eenzelfde stromingspatroon in nattere jaren.

Eind maart bracht een actieve storing enige verlichting in de Spaanse droogte, met in Valencia zelfs 185 millimeter regen in een etmaal. Nadeel van zoveel neerslag in korte tijd is dat een relatief groot deel van het water wegstroomt, voordat het door de grond kan worden opgenomen. Wel leverde het in het oosten en noordoosten van Spanje een boost op van de watervoorraden in de stuwmeren. Voor wat betreft de uitgedroogde ondergrond was het slechts een druppel op de gloeiende plaat.

Het is zeer onwaarschijnlijk dat het neerslagtekort in de loop van deze lente volledig wordt gecompenseerd door regen. Spanje moet het doorgaans hebben van de regen in de herfst en winter. En juist daar heeft
het dus aan geschort.

Casper Hootsen

Heeft u ook een weervraag?  De redactie zal de leukste, interessantste en/of origineelste vragen beantwoorden in deze rubriek, én u maakt kans op publicatie in het Weer Magazine.

Stuur uw vraag per e-mail naar de redactie  of per post naar:
Redactie Het Weer Magazine
WG Plein 150
1054 SC AMSTERDAM