Home » Artikelen » Zomercolumn: Dubbel

Zomercolumn: Dubbel

De toekomst is nu. Dat is wat mij betreft van toepassing op de door de mens veroorzaakte klimaatverandering. Tot op heden leek dit vooral over de komende decennia te gaan, niet over morgen, laat staan over vandaag. Maar voor mij is het duidelijk dat de klimaatverandering nu al bezig is, ook in Nederland.

Neem bijvoorbeeld de extreme hoeveelheden regen die deze junimaand vielen in de zuidoostelijke helft van het land. Korte, maar hevige buien doken daar vrijwel iedere dag op. Past helemaal in het beeld van de voor ons land te verwachten veranderingen in het zomerweer.

De kroon spande echter 23 juni, toen er een ware ‘supercell’ boven zuidoost Brabant hagelstenen naar beneden gooide zo groot als tennisballen. De schade was ongekend groot. We kenden deze beelden wel uit Amerika, maar dit hadden we nog niet eerder in Nederland gezien.

De klimaatverandering in de wereld is al langer zichtbaar. De recente en bijzonder heftige El Nino is daar een voorbeeld van. Wat de temperatuur betreft lijkt 2016 wereldwijd het warmste jaar ooit te worden. Terwijl het vorige record uit 2015 stamt. En dat jaar was weer warmer dan het recordjaar 2014. Twee recordwarme jaren op een rij, met nu het derde recordjaar in de maak. Hoe extreem wil je het hebben?

Het geeft me een dubbel gevoel, ik schreef het al eerder hier. Het weer wordt extremer, de veranderingen gaan snel. Dat alles fascineert me. Maar het heeft me nog niet eerder zo verontrust als dit jaar. 

Frank van der Laan 
Hoofdredacteur