Appen door het weer
Voor de smartphone of tablet zijn allerlei weergerelateerde apps beschikbaar. Het Weer Magazine houdt ieder nummer enkele apps tegen het licht.
Tekst: ARIE VERRIPS
De meest bekende weersverwachting-apps hebben we nu wel behandeld. Er zijn er honderden, maar vele doen (ongeveer) hetzelfde en het downloaden en gebruiken van vele weer-apps maakt uw smartphone er niet overzichtelijker op. Zo nu en dan duikt er nog steeds een op die duidelijk boven het maaiveld uitsteekt en dan laten we die hier natuurlijk voorbij komen. En mocht u er eentje weten die voor onze andere lezers interessant kan zijn, laat het ons vooral weten.
Huisje Boompje Beter
In deze tijden van klimaatverandering worden er allerlei initiatieven van de grond getild om te proberen om de opwarming van de aarde te stoppen. En dat is maar goed ook, want volgens de meest recente, meest negatieve scenario’s zou de zeewaterspiegel voor onze kusteind van deze eeuw wel eens met drie meter gestegen kunnen zijn. Weliswaar is hierbij uitgegaan van het meest negatieve scenario, maar als de zeespiegel vervolgens nog meer stijgt, is het maar de vraag of we zelfs in Nederland met onze waterstaatkundige kennis ons land wel helemaal droog kunnen kouden. We hebben helaas de ontwikkelingen niet in eigen hand maar als particulierkunnen we misschien wel een klein steentje bijdragen. Met behulp van de app Huisje Boompje Beter kun je proberen om je eigen woonomgeving meer klimaatbestendig te maken. En zo kun je ook de scorebepalen van je eigen huis en tuin. De app biedt heel veel informatie hoe je de tuin en het huis klimaatvriendelijk zou kunnen maken. Ook kun je bijhouden of je je ambities op dat gebied haalt. Het zal u niet verbazen dat de tip om de tuin minder te betegelen genoemd wordt, maar er zijn ook tips die u wellicht zullen verrassen. En ook deze app is gratis.
Weersvoorspelling
We vonden nog een aardige app met weersverwachtingen (alleen voor Android telefoons). Zit heel leuk en handig in elkaar. Het installeren en instellen gaat bijzonder eenvoudig. Aan de hand van de bepaalde gps-positie komt meteen een uitgebreide verwachting voor het adres te voorschijn. Eerst een tabel van uur tot uur, er onder een tabel tot acht dagen vooruit. Je kunt per dag ook uitgebreide info opvragen. Geeft ook de actuele waarneming, hoe laat de zon en maan op komen en onder gaan. En de app toont kaartjes met bijvoorbeeld windveld en de actuele temperaturen. De app is gratis, maar tegen betaling is er ook een wat uitgebreidere versie zonder reclame.
Natuur Routes - Natuurmonumenten
De winter is in de laatste fase aangekomen, dagen worden nu snel langer en de zonneschijn krachtiger. De start van de meteorologische lente is op 1 maart, drie weken later volgt de start van de astronomische lente. De eerste dagen waarop de maximumtemperaturen 20 graden of iets hoger worden, verschijnen tegenwoordig al in april. Vorig jaar hadden we in De Bilt zelfs al op 30 en31 maart een maximumtemperatuur van maar liefst 21.8 graden. En in maart 2014 hadden we in De Bilt op de 9de al een maximumtemperatuur van 19.5 graden en op de 20de een maximum van 21.2 graden. Tijdens de laatste tien dagen van maart gaat de zon om ongeveer 19 uur onder en komt om ongeveer 06.30 uur weer op. En wekelijks gaat de gemiddelde temperatuur een graad omhoog. Zodra de lente op gang komt, gaanveel mensen er op uit en dan is het fijn als er naast weer-apps ook andere zijn, die handig zijn bij het plezierig benutten van de vrije tijd, het liefst natuurlijk buiten! Houdt u van wandelen, recreatief fietsen of kanoën? Probeer dan eens de Natuur Routes-app van Natuurmonumenten, die grootste natuurorganisatie in ons land.
De app biedt de mogelijkheid om vanaf uw locatie een tocht te maken, afhankelijk van de door u ingestelde voorkeuren, bijvoorbeeld wandelen. Je krijgt dan een aantal suggesties in routes ook downloaden en opslaan en daardoor offline gebruiken. De app toont een kaart met getallen, als je inzoomt zie je de aantallen meer gespecificeerd per regio en kun je erop klikken. De app is gratis, voor het gebruik hoef je geen lid te zijn van Natuurmonumenten. Fijn is dat er een lijst te vinden is met alle bezoekerscentra van deze vereniging. Op die plekken kun je vaak goed parkeren en beginnen vele routes.
Visplanner
Sporten kun je natuurlijk op allerlei manieren, maar voor diegenen die het rustiger aan willen doen is er de visplanner. Je geeft de plaats aan waar je wilt vissen en je geeft ook aan of je een visvergunning hebt en zo ja, welke, bijvoorbeeld een kleine Vispas. Je ziet dan meteen de plekken inde buurt waar je niet alleen kunt, maar ook mag vissen. De diverse viswateren zijn op een kaart ingekleurd waarbij is aangegeven met welke vergunning je er mag vissen. Ook kun je de viswateren in een lijst zien en als je dan op een locatie klikt, krijg je uitgebreide documentatie te zien, met de benodigde vergunning, wijzigingsdatum en de visrechthebbende van het water en eventuele aanvullende voorschriften. Ook deze app is gratis.
Mountainbike Kalender
Voor de stoere fietsers onder ons bestaat er de Mountainbike app. Natuurlijk kun je in principe het hele jaar mountainbiken maar bij veel beoefenaars van deze sport gaat de fiets rond deze tijd van stal. De app geeft aan waar er toertochtenzijn, in de buurt, nadat je je locatie hebt ingevuld en de eventuele maximale afstand. Je kunt filteren per provincie. Klik je op een tocht dan krijg je een scherm met zeer uitgebreide informatie, zelfs of er bijvoorbeeld wasgelegenheden zijn. De app laat je weten waar en wanneer er tochten zijn. Ook meldt de app of er eventueel toertochten worden afgelast, zodat je nooit voor niets komt. Van de app is niet alleen een Nederlandse maar ook een Belgische variant. De app is gratis.
Deze column verscheen eerder in Het Weer Magazine nr 1 | februari 2018
Geen weerfeiten en weetjes missen? Word dan abonnee en ontvang Het Weer Magazine thuis!