Home » Nieuws » Dragen microplastics in lucht bij aan vorming van enorme hagelstenen?
Hail

Dragen microplastics in lucht bij aan vorming van enorme hagelstenen?

Als eersten ter wereld hebben Sloveense wetenschappers microplastics in hagelstenen aangetroffen. De microplastics hebben volgens de onderzoekers mogelijk ook bijgedragen aan de vorming van grote ijsballen of -klonten. 

Maar liefst 13 centimeter

In juni 2019 werd het riviergebied Kolpa in het zuidoosten van Slovenië getroffen door een hevige hagelstorm. De hagelstenen waren tot maar liefst 13 centimeter groot. De enorme hagelstenen werden op 11 kilometer boven het aardoppervlak gevormd in de onderste laag van de dampkring, oftewel de troposfeer.

Microdeeltjes

De hagelstenen werden geanalyseerd door onderzoekers van onder meer de universiteit van Ljubljana. Ze vonden naast bacteriën en sedimentaire deeltjes afkomstig van woestijnzand ook verschillende microdeeltjes. Microplastics zijn kleine stukjes plastic van minder dan 5 millimeter groot die in het milieu terechtkomen. Dat bewijst dat vezelachtige deeltjes duizenden kilometers boven het aardoppervlak en hoog in de troposfeer kunnen reizen, zo wordt gesteld in het onderzoeksrapport.


Het Weer Magazine enige Nederlandstalige tijdschrift exclusief gewijd aan weer en klimaat. Met alles over interessante weerfenomenen van toen en nu. Test én vergroot je kennis van weerweetjes en weerfeitjes. Het Weer Magazine vertelt je precies hoe het zit.

Neem een abonnement


Verder onderzoek nodig

Op een persconferentie zei onderzoeker Manca Kovac Virsek blij te zijn de microplastics als eersten te hebben ontdekt. "Eerdere studies werden slechts een paar meter boven de grond uitgevoerd en er waren eerder geen resultaten vrijgegeven over de troposfeer". Volgens de onderzoekers is verder onderzoek nodig om te kunnen zeggen dat microplastic de enige factor was die drie jaar geleden heeft bijgedragen aan de vorming van gigantische hagelstenen.