Home » Nieuws » Eclipsjagers ontsnappen aan de wolken
Eclipsjagers ontsnappen aan de wolken

Eclipsjagers ontsnappen aan de wolken

Veel mensen offerden op 28 Eclipsjagers ontsnappen aan de wolkenseptember 2015 een deel van hun nachtrust op om de totale maansverduistering te bekijken. Het was niet zeker of het bewolkt zou zijn tijdens de eclips. Twee eclipsjagers namen het zekere voor het onzekere. Je leest hun verslag in het winternummer van Het Weer Magazine. We lichten alvast een tipje van de sluier.

Tekst en foto's: Jacob Kuiper
Foto rechts: Jan Eric Krikke

Supermaan

In de media werd de supermaan die verduisterd zou worden met veel tamtam aangekondigd. De eclips gebeurde precies op het moment dat de maan zich in zijn dichtste punt tot de aarde bevond. Daardoor is hij een heel klein beetje groter aan de hemel, maar voor het blote oog is dat toch nauwelijks herkenbaar. De term supermaan werd meteen gemeengoed Om 7 minuten over drie zou het eerste hapje uit de volle maan gehaald worden. Tussen 04.11 en 05.23 uur zou de maan zich geheel in de aardschaduw ophouden. Om 3 minuten voor half zeven zou alles weer voorbij zijn.

Weercondities

Niet overal kon men deze nacht op gunstige weercondities rekenen. Helaas werd noordelijk Nederland al op de avond van 27 september voor een flink deel bedekt met stratocumulusvelden. Ze dreven met een noordnoordoostenwind vanuit Noord-Duitsland het land binnen. De meeste wolken bevonden zich tussen de 1300 en 1500 meter boven de grond. Hoe zou de wolkensituatie er tijdens de eclips bij staan, dat was de grote vraag.

Benieuwd naar de rest van het verslag?

Je leest het in het winternummer van Het Weer Magazine, dat 11 december verschijnt. Het winternummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór maandag 30 november 16:00 uur een abonnement, dan krijg je dit nummer thuis.

Profiteer van de speciale aanbieding: 1 jaar Het Weer Magazine voor slechts € 22,50 (i.p.v. € 32,50) én 2 cadeaus t.w.v. minimaal € 17,-!