Home » Nieuws » In het komende nummer: Storm over Teheran
Smog over Teheran Het Weer Magazine 6

In het komende nummer: Storm over Teheran

Het IRIMO (Islamic Republic of Smog over Teheran Het Weer Magazine 6Iran Meteorological Organization) is het Iraanse KNMI. Net als het KNMI voorziet IRIMO de nationale tv-stations van weermannen- en vrouwen. Dr. Davood Parhizkar is de president van IRIMO. Met dezelfde bevlogenheid als Erwin Kroll vertelt deze meteoroloog over zandstormen, kou en andere facetten van het Iraanse weer. Net als het Iraanse politieke klimaat is dat behoorlijk eigenzinnig.

Het Iraanse klimaat is als het imago van het land in het Westen: grimmig. Bitterkoud in de winter in de bergen en verzengend heet in de zomer. De Kaspische Zee en de Perzische Golf verzachten de meest extreme kanten van het klimaat maar slechts in een klein deel van het land. Dat komt omdat Iran voor het grootste deel op een hoogvlakte ligt van 1000 meter of hoger boven zeeniveau en het land omringd is door hoge bergketens, die de vochtige en koelere zeelucht verhinderen door te dringen naar het dorre woestijngebied in het binnenland.

Dr. Parhizkar, president van de Islamic Republic of Iran Meteorological Organization (IRIMO), legt uit dat Iran in de zogeheten ‘droge gordel’ ligt op de 30ste breedtegraad, waardoor het land voor het overgrote deel droge en hete zomers kent. “Maar daarnaast kennen we ook de vier seizoenen met gevarieerd weer. Dit komt door de variatie in de topgrafie.” Iran kent zowel een woestijn als een bergklimaat met tegelijkertijd warmte, kou, droogte en nattigheid. De meteoroloog: “In de winter is het zonnig met milde temperaturen in het zuiden, droog en koud in het centrale deel van het land en nat en warm in het noorden rondom de Kaspische Zee met strenge vorst in het langgerekte Alborzgebergte.”

Verder lezen?
Dit artikel verschijnt in het winternummer van Het Weer Magazine dat omstreeks vrijdag 11 december verschijnt.

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór maandag 30 november 16:00 uur een abonnement, dan krijg je het winternummer thuis.

Profiteer nu van de superaanbieding: 1 jaar Het Weer Magazine voor slechts € 22,50 (i.p.v. € 32,50) én 2 cadeaus t.w.v. minimaal € 17,-!