Home » Nieuws » Preview: In het oog van de orkaan
Orkaan

Preview: In het oog van de orkaan

OrkaanWaar de meeste mensen vluchten voor een orkaan, zoeken meteorologen Eric Terpstra en Melody Sturm die juist op. In september 2017 gingen zij op jacht naar het oog van orkaan Irma.

Tekst: Eric Terpstra

De wegen zijn compleet verlaten, de ruitenwissers staan op de hoogste stand en de palmbomen dansen in de wind. We hebben extra jerrycans benzine bij ons en genoeg eten en drinken voor een weeshuis. Ook de standaarduitrusting van een duikbril, helm, tent en plastic zakken ontbreekt niet. Sinds ons besluit om te gaan, een paar dagen geleden, hebben we naar deze dag toegeleefd: we zijn onderweg naar het oog van de orkaan Irma.


Tijdens een orkaanjacht ga je op zoek naar het oog, maar zeker ook naar de zogenaamde eye wall van de orkaan. Het oog kent iedereen wel van de satellietfoto’s waar het oog zijn naam van heeft. Een orkaan is in feite een megadepressie met in het centrum een gebied waar het rustig is. In het oog bevindt zich vaak lage bewolking, stratus en stratocumulus. Deze bewolking is relatief warm. Op IR-satellietbeelden (die de stralingstemperatuur meten) is het daarom zo goed te zien vanwege de veel lagere temperatuur van de omringende regen- en onweerswolken die tot de top van de troposfeer reiken. De eye wall is een smalle band rondom het oog met de hoogste windsnelheden. De breedte van die ring is grofweg tussen de 10 en 30 km. In het oog waait het niet of nauwelijks en schijnt soms zelfs de zon.

Op woensdagavond 6 september valt het besluit om naar Amerika af te reizen. Inmiddels is duidelijk geworden dat Irma ergens tussen 10 en 12 september aan land gaat in Amerika. Waarschijnlijk in Florida, hoewel het ook nog Georgia of South Carolina zou kunnen zijn. Om alle gebieden te kunnen bereiken, boeken we een vlucht naar Orlando in het centrale deel van Florida. We komen op vrijdag 8 september in de middag aan in de verzengende hitte en gaan direct naar ons hotel om de nieuwste verwachtingen van de Hurricane Center en de weerkaarten te bestuderen.


Het hele verhaal lezen? Je vind het in het komende nummer van Het Weer Magazine. Nog geen abonnee? Neem vóór 9 juli 16:00 uur een abonnement, dan ontvang je Het Weer Magazine voortaan thuis.

1 jaar Het Weer Magazine voor slechts € 22,50 (i.p.v. € 33,50) én 2 cadeaus t.w.v. minimaal € 17,-!