Vijftig jaar na de ramp: Oostmalle en Tricht herdenken tornado's van 25 juni 1967
Op zondag 25 juni 1967 trokken enkele zware tornado’s over enkele plaatsen in Nederland en België. Vele tientallen mensen raakten gewond en in Nederland kwamen zeven mensen om het leven. In Oostmalle en in Tricht werd daarom 50 jaar na de ramp stilgestaan bij deze natuurramp.
De aanloop naar de gebeurtenissen op 25 juni 1967 zien we al in de dagen daarvoor. De weerkaarten tonen op 23 juni 1967 een flink hogedrukgebied boven Centraal- en Zuid-Europa. De luchtdruk ten zuidwesten van de Britse Eilanden is relatief laag. In de hogere luchtlagen stroomt koude lucht bij Groenland naar het zuidoosten. Mede daardoor weet zich de volgende dag ten zuidwesten van Ierland een depressie verder uit te diepen. Dit laag en het wat in betekenis afnemende Europese hoog zorgen ervoor dat warme lucht vanuit het westelijk Middellandse Zeegebied naar onze streken wordt gevoerd. Deze luchtsoort is in potentie onstabiel van opbouw. Op de middag en avond van 23 juni ontstaan daardoor al enkele onweersbuien.
In de buurt van Parijs, bij Aken en in Zuid-Limburg gaan de onweersbuien gepaard met zware windstoten die lokaal flinke schade aanrichten. Door een toenemend contrast in bovenluchttemperaturen tussen het Europese vasteland en het laag bij Ierland weet zich een flinke jetstream te vormen. Op 24 juni ontstaan opnieuw flinke onweerscomplexen. Deze buien zijn beter georganiseerd dan die van de dag ervoor.
Prefrontale buienlijn
Op 25 juni 1967 bereikt het eerdergenoemde lagedrukgebied de Britse Eilanden. Het bijbehorende koufront dringt verder oostwaarts op en loopt ’s ochtends westelijk Frankrijk binnen. Om 13.00 komt het koufront aan bij Parijs en hebben zich aan de voorzijde een aantal zware onweersbuien gevormd in de zeer warme lucht die uit het zuiden wordt aangevoerd. Om 15.00 heeft het koufront praktisch de Frans-Belgische grens bereikt. Enkele dorpen in de buurt van Ieper krijgen het bij de passage van een bui zwaar te verduren. Waarschijnlijk is de oorzaak hier al een tornado. Ook wordt op sommige plaatsen zware hagel gemeld, soms ter grootte van tennisballen.
Inmiddels hebben de buien zich gerangschikt tot een lijn. De zuidelijke cel in deze zogenaamde prefrontale buienlijn is zeer actief en zal meerdere uren in stand blijven. Rond 16.00 ontwikkelt zich aan deze cel een tornado. Tussen 16.05 en 16.15 uur trekt de tornado ten noordoosten van Antwerpen over het plaatsje Oostmalle.
Verder lezen? Het hele artikel vindt je in het komende nummer van Het Weer Magazine. Dit nummer thuis ontvangen? Neem dan vóór maandag 26 juni 16:00 een abonnement, dan ontvang je Het Weer Magazine voortaan thuis!