Home » Artikelen » Vijf zware zomerstormen in Nederland

Vijf zware zomerstormen in Nederland

Foto: John Kerstholt, ‘Storm boven Enschede‘.

De zomerstorm van zaterdag 25 juli was de zwaarste zomerstorm die Nederland sinds het begin van de weermetingen van de KNMI (1901), gekend heeft. Toch was het niet de zwaarste zomerstorm die ooit in Nederland plaatsvond. De redactie van IsGeschiedenis.nl heeft voor u 5 zware zomerstormen uit de Nederlandse geschiedenis verzameld.

1. Het Schrickelik Tempeest

Een voorbeeld van een zwaardere zomerstorm was de storm op 1 augustus 1674. Er waaide toen een storm over Noord-Frankrijk, België, Nederland en Duitsland die zeer veel schade aanrichtte. De schade was zo overweldigend dat de storm herinnerd werd als het Schrickelik Tempeest.

Hagelstenen zo groot als duiveneieren

De storm verwoestte honderden huizen, vele kerktorens en zelfs het middenschip van de Utrechtse dom. Volgens predikant Georg Hendrik Petri Luth uit Zaandam, vielen er hagelstenen zo groot als duiveneieren uit de hemel en volgens Claes Ariszoon Caescooper uit Koog aan de Zaan, legden 300 ruiten het loodje.

Zwaartepunt van de storm in Utrecht

De stad Utrecht had het zwaarst te lijden onder de storm. Tussen zeven en half acht ’s avonds was de storm daar op haar hevigst. De spits van de Jacobikerk waaide ervan af, een herberg bij de Wittevrouwenstraat stortte in, bomen werden uit de grond gerukt en van alle molens op de stadswal stonden er na afloop slechts twee overeind. Tot slot stortte het middenschip van de Utrechtse dom in. De skyline van Utrecht was definitief veranderd.

Utrecht

Utrecht van voor de storm

2. juni 1886 Diemendammersluis breekt door

Een andere zware zomerstorm vond plaats in juni 1886. De Afsluitdijk was toen nog niet gebouwd, waardoor het soms flink kon spoken op de Zuiderzee. Door de hevige storm braken de deuren van de Diemendammersluis door, hierdoor liep de Diemerbuitenlandsche polder onder water. Toevallig aanwezige werklui wisten erger te voorkomen. De Diemerbuitenlandsche polder staat overigens nog steeds onder water.

3. Cycloon in Borculo

Op tien augustus 1925 trof een cycloon het Gelderse dorp Borculo. Het plaatsje werd vrijwel geheel verwoest en er vielen drie doden en tweehonderd gewonden. Ook in Hengelo, Delden en Oldenzaal richtte de storm flinke schade aan.

4. Cyclonen op het eiland Putten en Oud-Gastel

Op zondag vier augustus 1930 waaide er een cycloon boven het eiland Putten (Zuid-Holland). Aanvankelijk heerste er een onheilspellende windstilte, maar toen de storm losbarstte hadden vooral de plaatsjes Abbenbroek en Heenvliet hier onder te lijden. Ook Oud-Gastel (Brabant) werd geteisterd door een cycloon. Het verhaal gaat dat tijdens de kermis het bovenste gedeelte van de ijscowagen eraf waaide en dat de ijscoman zich maar net op tijd kon vastgrijpen.

5. De Hemelvaartsdagstorm van 1983

In 1983 vond op Hemelvaartsdag de onverwachtste zomerstorm van de twintigste eeuw plaats. De weerinstanties zagen de storm niet van te voren aankomen en gaven redelijk mooi weer op. Veel mensen gingen er een dagje op uit of gingen het water op.

Een ‘Kanaalrat’

Aan het eind van de ochtend zag het KNMI een storing Zeeland binnentrekken en zich razendsnel ontwikkelen tot een grote storm. Er werden waarschuwingen uitgegeven, maar voor veel watersporters kwamen deze al te laat. Rond 13:00 uur ’s middags werd boven het westen van Nederland al een windkracht 10 gemeten. Er kwamen tien mensen om het leven. Dit type storm wordt ook wel een ‘Kanaalrat’ genoemd.

Tags: