Soms zie je beelden voorbij komen van schitterende natuurverschijnselen. Die donkere wolken waar je misschien niet op zit te wachten kunnen namelijk wel voor prachtige plaatjes zorgen. Het weer kan voor allerlei verschijnselen zorgen die zich uitstekend lenen om mooie foto’s te maken. Voor de liefhebber van fotograferen dus alle reden om ook eens op een andere manier naar de weersverwachting te kijken.
Tips voor de perfecte foto
Zorg dat je altijd een camera bij je hebt. De speciale momenten voor mooie plaatjes van het weer komen vaak onverwacht. Gelukkig hebben de meeste telefoons ook een goede camera en veelal heb je internet op je telefoon waarmee je de foto ook trots kunt delen op je social media. Al zal je een écht goede foto waarschijnlijk eerst nog op een desktop willen bewerken en het scheelt dat je internet abonnement daarvoor sowieso een stuk sneller internet biedt.
Zonsverduistering
Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die het een uitdaging vinden om een mooie foto van een zonsverduistering te maken. Het is een bijzonder natuurverschijnsel om te zien, maar zeker ook om te fotograferen. Bij een zonsverduistering schuift de maan voor de zon langs en als de zon volledig bedekt is, spreken we van een totale zonsverduistering. Het wordt dan donker en de corona rond de zon wordt dan zichtbaar. Als je een foto wilt maken van een gedeeltelijke zonsverduistering moet je zowel je ogen als je apparatuur beschermen. Het beste is om een speciaal zonnefilter, een lashelm of een sterk grijsfilter te gebruiken. Kijk ook nooit door je zoeker naar de zon, het kan je ogen flink beschadigen. Met een objectief met een brandpuntsafstand van minimaal 400 mm kun je de grotere zonnevlekken waarnemen. Lichte bewolking kan een mooi effect geven aan een deels verduisterde zon.
Lichtende nachtwolken
Ook lichtende nachtwolken zijn een bijzonder fenomeen om te fotograferen. Dit zijn wolken die zich op ongeveer 80 kilometer hoogte in onze atmosfeer bevinden in een extreem ijle lucht. Als de zon verdwijnt onder de horizon, schijnt ze soms nog wel op deze hoge wolken. Het is een prachtig verschijnsel om te zien in de voor de rest donkere lucht. Als de zon verder verdwijnt, dan verdwijnen ook deze wolken uit het zicht. De grootste kans om deze wolken te zien heb je rond de langste dag. Het moet onbewolkt zijn en meestal is rond 23.00 uur het beste moment en de noordelijke hemel de beste plek om ze te spotten. Op het internet worden bij NLCNET de lichtende nachtwolken vaak gemeld. Om ze goed te fotograferen moet waarschijnlijk je ISO wat hoger ingesteld worden, maar zet het niet te hoog. Kies liever een sluitertijd van 30 seconden tot maximaal één minuut. Zet je diafragma open. Gebruik altijd een statief. Kies een plek die mooi past bij de foto en waar weinig lichtvervuiling is.