Bliksem is een bekend verschijnsel in Nederland. Het onweert op gemiddeld 107 dagen per jaar in Nederland. Zo af en toe zijn er ook ongelukken. Op 31 mei was er een blikseminslag in een boom in Culemborg waardoor grote stukken hout in het rond vlogen. Door dat soort ongelukken vraag je je toch af: hoe sterk is bliksem nou eigenlijk?
Inslag in boom in Culemborg
In Culemborg sloeg de bliksem in rond een uur of 19:15. De betreffende boom zou rond de twintig meter hoog zijn geweest. Een bewoner vergeleek de inslag met een vuurbal. Er was behoorlijk wat schade. Er vlogen grote stukken hout rond en ruiten van woningen en auto’s in de omgeving raakten beschadigd. ‘’Onze auto is doorboord en total loss denk ik’’, zei een vrouw tegen de NOS. Ook zijn er dakpannen gevallen en tegels in de voortuin van een woning omhooggekomen.
Bliksem is ontzettend warm
Het is niet de eerste keer dat zoiets gebeurt. Omroep West schreef twee jaar geleden ook over een boom die ontplofte in Rijswijk. Maar hoe kan het dat zoiets gebeurt, is bliksem echt zo sterk? Het ontploffen van die bomen heeft vooral te maken met het feit dat bliksem ontzettend warm is, namelijk 30.000 graden Celsius. Ter vergelijking: dit is zesmaal hoger dan de temperatuur van de oppervlakte van de zon. Ook komt er energie vrij bij een blikseminslag, deze energie is vergelijkbaar met tien liter olie. Een blikseminslag in een boom zorgt ervoor dat de sappen in de boom gaan koken waardoor de boom uitzet en explodeert. Met als gevolg dus dat stukken hout wel honderden meters kunnen worden weggeslingerd.
Sterkte bliksem
Hoewel het ontploffen van die bomen dus vooral te ontlenen is aan de warmte en energie, neemt de bliksem natuurlijk ook een bepaalde sterkte met zich mee. De stroomsterkte en spanning van de bliksem varieert tussen de 100 tot 60.000 ampère. In hele uitzonderlijke gevallen is er ook wel eens een sterkte van 200.000 ampère gemeten, maar dit is dan van hele korte duur. De spanning van een flits kan oplopen tot 100 miljoen volt. Ook nog een leuk feitje: een bliksemstraal heeft een snelheid van gemiddeld 60.000 kilometer per seconde.