Tekst: Patrick van den Berg
Stormen kunnen flink wat schade aanrichten. Het is niet voor niets dat tijdens zulke weersomstandigheden code geel of code oranje wordt afgegeven. Orkanen kunnen zelfs windsnelheden bereiken van soms meer dan 300 km/u. Bij winden en stormen wordt gebruik gemaakt van de schaal van Beaufort (bft). Bij tropische cyclonen wordt een ander meetsysteem gebruikt om de kracht van orkanen te meten. Orkanen worden namelijk in categorieën ingedeeld.
Sappir-Simpson-schaal
Tropische cyclonen worden ingedeeld volgens een categoriesysteem. In dit geval betreft het de Sappir-Simpson-schaal. Deze manier van categoriseren geeft een indicatie van hoe krachtig een orkaan is. Het idee achter het hanteren van deze schaal is om vooraf aan de storm een inschatting te maken over de mogelijke schade. De schaal is vernoemd naar Herbert Sappir en Robert (Bob) Simpson. De schaal is gebaseerd op drie pijlers: windsnelheid, barometrische druk en hoeveelheid stormvloed. Categorie 1 is de lichtste variant, waarbij de te verwachten schade beperkt is. Categorie 5 is de zwaarste en hierbij kan men catastrofale schade verwachten.
Indelen van orkanen
Een categorie toebedelen is niet concreet genoeg. Daarom worden er definities toegekend aan de kenmerken daarvan. Dat gaat aan de hand van een zogeheten klassenindeling. BEen categorie 1 orkaan heeft bijvoorbeeld een windsnelheid van 119 t/m 153 km/u. De volgende categorie sluit daar op aan en begint bij 154 km/u. Ook spelen factoren als luchtdruk in de kern en stormvloed een rol bij het indelen van cyclonen. Een categorie 1 storm kan een stormvloed veroorzaken van tussen de 1,2 tot 1,5 meter en heeft in zijn kern een luchtdruk van zo’n 980 tot 989 millibar (mBar). Bij de zwaarste categorie geldt een mogelijke stormvloed van meer dan 5,5 meter en een kerndruk van minder dan 920 millibar (mBar).
Orkaan vs tornado
Orkanen worden nog weleens verward met tornado’s. Beiden natuurverschijnselen hebben een roterend karakter, maar orkanen zijn doorgaans groter. Daarnaast zijn orkanen groter en kunnen zelfs een formaat bereiken zo groot als heel Nederland. Een tornado daarentegen is vaak een stuk kleiner en maak slechts deel uit van een kleinere onweersbui. Daarbij razen tornado’s vaak enkele minuten tot hooguit enkele uren rond, terwijl een orkaan dagenlang of zelfs wekenlang kunnen bestaan. Tot slot ontstaan orkanen boven zee en tornado’s boven land.
Bronnen:
- Wikipedia
- Weeronline