Home » Artikelen » Airco: houdt je hoofd koel in de zomer en je voeten warm in de winter

Airco: houdt je hoofd koel in de zomer en je voeten warm in de winter

Zonnig

Lekker leven met altijd een comfortabele temperatuur in huis, dat willen we allemaal! Maar met de hoge gasprijzen en weersextremen van de laatste jaren is dit niet meer een vanzelfsprekendheid. Gelukkig kun je dat met airconditioning weer helemaal in orde maken. De moderne airco’s zijn energiezuinig en kunnen zowel koelen als verwarmen. Aangezien je dan verwarmt met elektriciteit in plaats van met gas, ben je voordeliger uit. En dat voordeel loopt nog veel verder op als je zonnepanelen op je dak hebt liggen. Bovendien draag je, door gebruik te maken van groene energie, ook bij aan een beter milieu! In dit artikel vertellen we je hoe een airco werkt en waarom het een slimme investering is voor alle seizoenen.

Hoe werkt een airco?

Een airconditioning werkt op basis van een warmtepomp. Heel eenvoudig gezegd, verplaatst een warmtepomp de warmte van de ene plek naar de andere. Een koelkast bijvoorbeeld, werkt ook met een warmtepomp. Tijdens de zomermaanden onttrekt het de warmte van de lucht in huis en verplaatst deze naar buiten en tijdens de winter juist andersom. De airco bestaat dan ook uit een binnen- en buitenunit die met elkaar verbonden zijn. De binnenunit zuigt warme lucht aan uit de ruimte, koelt deze af en blaast de gekoelde lucht weer terug. De warmte die onttrokken wordt aan de binnenlucht wordt via de buitenunit afgegeven aan de buitenlucht. Dit proces wordt omgedraaid als je de ruimte juist wil verwarmen.

Voordelen van airco verwarming

Een airco laten plaatsen om je huis te verwarmen heeft verschillende voordelen ten opzichte van traditionele verwarmingsmethoden zoals cv-ketels op gas:

Energie-efficiënt: Warmtepompen hebben een rendement dat kan oplopen tot bijna 400%. Voor elke kW aan elektrische energie die de warmtepomp van je airco verbruikt, levert hij 3 tot 5 kW aan warmte! Het is dus een zeer energie-efficiënte manier om je huis te verwarmen. Even ter vergelijking: een cv-ketel heeft een rendement van hooguit 90-95%.
Lagere energiekosten: Door het hoge rendement van warmtepompen zijn de energiekosten voor verwarming met een airco vaak lager dan bij traditionele verwarmingssystemen. Daar komt nog bij dat de gasprijzen enorm hoog zijn, terwijl elektriciteit juist veel goedkoper is. Op dit moment ben je met een airco dus echt veel goedkoper uit.
Duurzaam: Airco verwarming draagt bij aan verduurzaming. Er worden immers geen fossiele brandstoffen verbrand en bij gebruik van groene stroom, zoals zonnepanelen van jezelf, is het zelfs helemaal CO2-neutraal.
Comfortabel: Met een airco creëer je snel een aangename temperatuur in huis. De luchtverdeling is gelijkmatig waardoor er geen koude plekken zijn.

Nadelen van airco verwarming

Natuurlijk zijn er ook enkele aandachtspunten bij het gebruik van een airco als verwarmingsbron:

Hogere aanschafkosten: Een airco installatie vergt een hogere investering dan bijvoorbeeld elektrische kachels. Daar staat tegenover dat de gebruikskosten lager zijn. In vergelijking met een systeem van centrale verwarming is een airco juist minder duur in aanschaf. Maar dan zou je voor de warmwatervoorziening een aparte elektrische boiler of iets dergelijks moeten installeren.
Luchtvochtigheid: Airco’s kunnen de luchtvochtigheid verlagen. Dit is te ondervangen door een luchtbevochtiger te gebruiken of regelmatig te ventileren.
Geluidsniveau buiten: De buitenunit van een airco produceert geluid. Kies voor een stillere unit en plaats deze niet direct naast slaapkamers of de tuin van de buren.

Geschikte types airco’s voor verwarming

Bij het gebruik van een airco voor verwarming is het van belang om te kiezen voor een geschikte unit. Let bij de aanschaf op de volgende zaken:

Verwarmingscapaciteit: Kies een airco met voldoende verwarmingscapaciteit voor de grootte van de ruimte. De capaciteit wordt uitgedrukt in kW.
Seizoensgebonden rendement: Het SCOP (Seasonal Coefficient of Performance) geeft het gemiddelde rendement van de warmtepomp over het hele stookseizoen aan. Hoe hoger de SCOP, hoe efficiënter. Kies voor een SCOP van minimaal 4,0.
Geschikt voor lage buitentemperaturen: Sommige warmtepompen presteren minder goed bij lage buitentemperaturen. Kies een airco die gespecificeerd is om ook tijdens koude winters nog efficiënt te kunnen verwarmen.

Installatie en onderhoud

Voor de installatie van een airco is het aan te raden om een erkend installateur in te schakelen. Deze kan de warmtevraag van je woning berekenen en op basis daarvan het juiste type en aantal units adviseren. Goed onderhoud is belangrijk om de airco in optimale conditie te houden. Laat de unit jaarlijks controleren en reinigen door een specialist. Maak zelf regelmatig de filters schoon en controleer op storingen. Zo presteert je airco optimaal en gaat deze langer mee.

Al met al is een airco dus alleen ideaal om je huis lekker koel te houden in de zomer. Het is ook een efficiënte en duurzame manier om er in de winter ook warmpjes bij te zitten. Ondanks de hogere aanschafkosten kan een airco op de lange termijn een slimme investering zijn die je wooncomfort verhoogt, je energiekosten verlaagt én je ecologische voetafdruk verkleint!