Home » Artikelen » Het effect van extreem weer op de levensduur van auto accu’s: een analyse uit verschillende klimaatzones

Het effect van extreem weer op de levensduur van auto accu’s: een analyse uit verschillende klimaatzones

Foto via Pexels

Welk effect heeft extreem weer op de levensduur van een auto accu? Dat is afhankelijk van de klimaatzone. Zowel hitte als kou hebben invloed op de prestaties en levensduur van een auto batterij. Ook andere weerselementen, zoals regen mist kunnen auto-accu's aantasten.

Hoewel de batterijen over het algemeen een breed temperatuurbereik hebben, kan extreme kou of warmte ervoor zorgen dat de accu minder goed presteert of minder lang meegaat. In dit artikel gaan we dieper in op welk effect extreem weer heeft op de levensduur van accu’s. 

Bij welke temperatuur kan een auto accu beschadigd raken?

Een auto accu werkt optimaal bij temperaturen die schommelen tussen de 15°C en 25°C en droge omstandigheden. Deze temperatuur is het meest gunstig voor de levensduur van de batterij. Temperaturen boven de 25°C of lager dan -10°C kunnen ervoor zorgen dat de accu minder lang meegaat of zelfs beschadigd raakt. Bijvoorbeeld bij een diepe ontlading door het continu rijden van korte afstanden, extreem lage temperaturen of hitte, ruim boven de 25°C.

Ontlading van de batterij voorkomen is dus belangrijk. Dat kan onder andere door de accu te beschermen tegen extreme kou of warmte, maar ook door het regelmatig rijden van een lange afstand. Beperk ook het gebruik van de airconditioning in de auto zoveel mogelijk.

De invloed van hitte op de accu van een auto

Hitte of extreme hoge temperaturen die ruim boven de 25°C uitkomen, hebben een negatief effect op de levensduur van een auto accu. Onderzoek toont aan dat accu’s uit warme klimaatzones een kortere levensduur hebben dan van auto’s uit koelere gebieden.

De levensduur werd daarbij verkort door sulfatering of ontlading. Omdat de accu door hitte nog sneller reageert, neemt ook de opbouw van lood sulfaatkristallen toe. Als een accu al voor lange tijd in ontladen toestand verkeert, is desulfatie met een druppellader nog een mogelijkheid. Deze zogenaamde pulsers kunnen ook permanent worden aangesloten op de auto-accu. Zo wordt ontlading of sulfatering voorkomen en wordt de levensduur verlengd.

Het effect van extreme kou op de batterijen van auto’s

Ook kou en extreem lage temperaturen kunnen de levensduur van een auto batterij verkorten. In gebieden waarin de temperatuur tijdens het winterseizoen regelmatig onder de -10°C zakt, raken accu’s sneller beschadigd of zelfs defect. Bijvoorbeeld door het gebruik van de verwarming of extra verlichting. Tijdens extreme vrieskou moet de accu ook meer energie leveren tijdens het starten. Over de accu van een Mercedes A-klasse op de website Auto Onderdelen 24 kan onder andere worden gezegd dat deze een goede koudstartstroom heeft. Deze accu kan ook tijdens extreem lage temperaturen tot -17.5 °C voldoende energie leveren voor de startmotor van de auto. Dat voorkomt startproblemen thuis én onderweg.

Daarnaast heeft kou een negatieve invloed op het vermogen en de levensduur en het opladen van de accu. Ook zout op de weg kan corrosie veroorzaken bij accu's. Andere schadelijke factoren die tijdens zeer lage temperaturen invloed hebben op de levensduur:

  • Auto’s worden minder vaak gebruikt waardoor accu’s niet opladen
  • Als er sprake is van extreme kou, worden auto’s minder vaak gebruikt. De batterij van de auto kan hierdoor niet voldoende opladen. Er kan vervolgens een diepe ontlading ontstaan.
  • Verbruik door interne verwarming en meer verlichting
  • In de winter worden auto’s meer verwarmd. Soms zelfs wanneer het voertuig stationair loopt. Dit kost veel energie. Dat geldt uiteraard ook voor het gebruik van de verlichting.
  • Er ontstaat sulfatering in de accu door weinig gebruik
  • Wanneer auto’s in de winter of bij extreem lage temperaturen minder worden gebruikt of als er alleen korte ritten mee worden gereden, kan er surfing door ontlading ontstaan. Dit heeft een negatief effect op de levensduur, maar kan de accu ook onherstelbaar beschadigen. 

Levensduur van de accu verlengen: kou en extreme hitte voorkomen

Extreem weer heeft wel degelijk effect op de levensduur van auto-batterijen. De meeste accu's zijn voorzien van een waterdichte behuizing. Toch kan vocht en zout door gepekelde wegen problemen geven. De prestaties verminderen, de batterij is minder goed op te laden en de levensduur neemt af. De accu beschermen tegen extreem weer is dus belangrijk.