Home » Artikelen » 6 Buitenactiviteiten voor bij koud weer

6 Buitenactiviteiten voor bij koud weer

Foto via Pexels

Sinds deze week zakken de temperaturen weer flink naar beneden. We komen dieper in de herfst en de winter komt er zo langzaamaan al aan. Wie denkt dat je dan de hele dag binnen moet gaan zitten heeft het mis. Het is juist verstandig om er lekker op uit te gaan. Hieronder drie activiteiten die je buiten kunt doen met koud weer.

Tip 1: Winterzwemmen

Waarschijnlijk is het niet iets waar je nou direct naar uitkijkt, maar het is wel iets dat je juist moet doen… Winterzwemmen! Net zoals de meeste dingen die heel lekker zijn ongezond zijn, is dit een voorbeeld van iets dat onprettig is maar voor veel mensen juist gezond!

Er zitten vele voordelen aan zwemmen in koud water. Zie ook deze inspirerende video voor hoe je van zwemmen in koud water een mooi ochtendritueel kunt maken.
Het mooie van winterzwemmen is dat het water niet direct beïnvloed wordt door hoe het weer per dag verschilt, maar meer per periode. Als je bijvoorbeeld kijkt naar schaatsen (zie de volgende tip) dan kan dit meestal maar een paar dagen per jaar. Maar winterzemmen kun je een seizoen lang doen. Natuurlijk is het water in het begin van de herst en in de lente nog wel een stuk kouder dan tijdens hartje winter.

Tip 2: Schaatsen

Helaas is het niet meer van zelfsprekend dat er natuurijs ligt. Als die dagen er zijn koester die dan! Of dit jaar nog een uitzonderlijke winter wordt moet nog blijken. En gelukkig hebben we tegenwoordig ook buitenbanen voor kunstijs. Zie bijvoorbeeld dit artikel over ijsbanen die open zijn terwijl het nog niet vriest. Lekker actief bezig zijn in de buitenlucht is voor de meeste mensen niet alleen leuk en lekker maar ook nog eens gezond.

Tip 3: Wandelen

Meestal kijken we uit naar de lente waarin alles tot bloei komt. Maar als je echt goed kijkt heeft ieder seizoen zijn schoonheid. De herfst natuurlijk met zijn prachtige kleuren en de winter met zijn prachtige landschappen. Vaak hebben mensen er geen oog voor. Maar ga eens echt mindful wandelen en ga actief op zoek naar de schoonheid van het seizoen. En neem ook echt het weer in je op, wat doet het met je gevoel? Als het regent, krimp niet ineen maar laat de regen lekker op je spatten. Voel de wind langs je gezicht.

Tip 4: Sneeuwpret
We hadden het al over de dagen van ijs te koesteren. Voor sneeuw geldt dit natuurlijk minimaal net zo veel! Ligt er sneeuw en je hebt jonge kinderen ga dan natuurlijk direct naar buiten sleeën, sneeuwpop maken, etc. Maar als je geen kinderen hebt, dan ken je ze vast wel of wonen er misschien wel een paar bij je in de buurt. Kinderen maken de levensenergie in ons los. Zoek ze op. Maak een sneeuwpop voor het raam waar kinderen wonen of vraag de buurjongetjes of ze mee willen op de slee en maak samen pret. Geniet van die blije gezichtjes.

Tip 5: Winterbarbecue

Barbecueën alleen in de zomer? Nee hoor,… de winterbarbecue is volop in track. Lekker een glaasje glühwein erbij en gezellig opwarmen rondom een vuurtje. Omdat je stil staat is het verstandig je goed voor te bereiden door je warm aan te kleden. Zorg eventueel voor meerdere vuurkorven als je met een grote groep bent. Met de huidige Covid situatie ook een mooi alternatief voor binnen zitten tijdens courmetten of een kerstdiner. Een stuk veiliger. Hou wel het weer in de gaten en als je het ruim van tevoren gaat plannen is het goed om ook een Plan B te hebben bij regen. Plan B kan zijn de winterbarbecue verschuiven, maar je kunt wellicht ook iets doen met een overkapping of partytent. Zorg natuurlijk wel dat je Barbecue daar niet onder komt te staan en eventueel kun je in plaats van barbecueën dan lekkere hapjes uitdelen die je binnen van tevoren hebt bereid.

Tip 6: Bezoek een kerstmarkt

Kerstmarkten zijn er niet alleen met kerst, maar vaak al ver van tevoren. Het kan erg gezellig zijn om samen eens een kerstmarkt te gaan bezoeken. Vaak met prachtige kerstmuziek, lekkernijen en leuke accessoires om te kopen.

Extra genieten als je daarna binnen bent

Natuurlijk geniet je extra als je na de buitenactiviteiten weer binnenkomt. Lekker een kopje chocolademelk, de verwarming aan of misschien zelfs wel lekker bij de open haard, spelletjes doen, etc. Zorg voor een fijne sfeer met kaarsjes, sfeerverlichting muziek en misschien wel de kerstboom en gezellige kerstverlichting. Niet voor niets wordt deze steeds vroeger in het jaar klaargezet.

Dus wie dacht dat buiten zijn alleen voor de lente en zomer is, heeft het mis. Genoeg te doen en de buitenlucht is over het algemeen voor iedereen gezond.