Door klimaatverandering krijgen we helaas steeds vaker te maken met extreem weer. Je hoopt natuurlijk dat het je nooit overkomt, maar als je auto buiten staat kan hij tijdens noodweer beschadigd raken. Bij reparaties kunnen de kosten oplopen en daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Maar kan je schade door storm aan je auto eigenlijk vergoed krijgen? Dat lees je in dit artikel.
Klimaatverandering
Door de opwarming van de aarde komen heftige regenbuien steeds vaker voor en ze gaan steeds vaker gepaard met hagel en onweer. Dit extreme weer kan schade aan je auto veroorzaken. En dat kan al snel een flinke kostenpost worden. Deze hoge kosten kun je gelukkig voorkomen door je voertuig te verzekeren.
Dekking bij blik, lak, en ruitschade
Er zijn drie standaard soorten autoverzekeringen: Wa, Wa Beperkt Casco en All Risk. Wa staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Met een Wa verzekering wordt alleen schade vergoed die jij bij iemand anders of zijn of haar voertuig veroorzaakt. Je eigen auto is dus niet verzekerd. Wil je ook je eigen auto verzekeren? Dan heb je een Wa Beperkt Casco of een All Risk dekking nodig.
Met aanvullende verzekeringen krijg je in de meeste gevallen blik- en lakschade vergoed, bijvoorbeeld als de lak beschadigd is door een afgewaaide tak of een losse dakpan. Maar dan alleen als er die dag ook sprake was van een storm (windkracht 7+). Ook waterschade door een overstroming en schade aan je ruit door grote hagelstenen is over het algemeen gedekt.
Wees goed geïnformeerd
Elke verzekeraar regelt dekkingen en vergoedingen op zijn eigen manier. Belangrijk is dan om rekening te houden met de volgende punten:
- De meeste verzekeraars vergoeden stormschade namelijk pas vanaf windkracht 7 met windstoten van 50 tot 60 kilometer per uur
- Bij sommige verzekeraars betaal je soms een eigen risico, bijvoorbeeld bij het vervangen van een ruit.
- Schade opgelopen? Maak foto’s!
- Lees altijd goed de polisvoorwaarden
Ga je een verzekering afsluiten, maar weet je nog niet hoe uitgebreid? Dan is het verstandig om eerst een kentekencheck auto te doen. Met zo’n check weet je namelijk de dagwaarde van je auto en of hij het nog wel waard is om hem extra te verzekeren.
Voorkomen is beter dan genezen
Je kunt schade aan je voertuig door extreem weer natuurlijk nooit voorkomen, maar wel de risico’s zoveel mogelijk beperken. Ga bij extreem weer bijvoorbeeld niet de weg op en zet je auto zoveel mogelijk overdekt weg, maar let er wel op dat je hem tijdens noodweer niet onder een boom parkeert. Zo bescherm je jezelf en je auto zo goed mogelijk, want voorkomen is beter dan genezen.