Home » Artikelen » De beste reistijd voor een vakantie in Nederland

De beste reistijd voor een vakantie in Nederland

Foto via Pexels

Er zijn weinig dingen leuker dan het vieren van een vakantie. Het is heerlijk om tijdens de zomer te genieten van een welverdiende vakantie aan de Middellandse Zee. Of wat te denken van een gave vakantie naar Bali? De laatste jaren hebben veel mensen, mede door corona, gekozen voor een vakantie in eigen land. Veel mensen zijn erachter gekomen dat Nederland stiekem best een leuke vakantiebestemming is. De verwachting is dan ook dat Nederlanders steeds vaker de keuze maken om in Nederland te blijven. Daarom vertellen wij je in dit artikel over de beste reistijd voor vakanties in Nederland.

Waarschijnlijk ben jij geïnteresseerd in een vakantie in Nederland. Waarom zou je dit artikel anders hebben geopend? Op basis van het weer maken veel mensen de afweging wanneer zij precies op vakantie willen gaan. Buiten het weer zijn er natuurlijk nog andere aspecten die van invloed zijn op de vakantie die jij voor ogen hebt. Denk hierbij aan feestdagen of periodes. Dit kan reizen heel veel leuker maken, maar ook juist afschrikken.

De naam Nederland

De naam van ons land is gebaseerd op het vlakke landschap dat hier veel te vinden is. Nederland ligt in het noordwesten van Europa, waardoor het weer grotendeels wordt bepaald door de invloeden van de Noordzee en de Atlantische Oceaan. We hebben daarom een gematigd zeeklimaat met wisselvallige zomers en veelal grijze winters. Er is genoeg kans op warme dagen, maar de temperatuur kan ook zomaar onder het vriespunt belanden.

Met name in het najaar en in de winter kan het flink stormen in Nederland. Wat te denken van de stormen die we niet al te lang geleden hebben gehad? Deze stormen komen opeens opzetten en kunnen zelfs schade aanrichten. Mensen spreken niet voor niets wel eens van oer-Hollands rotweer. Het is typisch Nederlands weer wanneer er geregeld een zeer harde wind plaatsvindt. Gelukkig is dit zeker niet altijd het geval en kan het prachtig weer zijn.

De beste periode voor een binnenlandse vakantie

De meeste mensen in Nederland houden dagelijks rekening met veranderlijk weer. Dit betekent dat je eigenlijk elke maand van het jaar vakantie zou kunnen vieren. Echter is er natuurlijk een periode waarin de kans op lekker weer een stuk groter is. In Nederland gaat dit voornamelijk over de periode vanaf mei tot en met september. Dit is de beste reistijd voor Nederland als jij een liefhebber van lekker weer bent. In die maanden ligt de temperatuur tussen de 17 en 24 graden. Met uiteraard hier en daar een flinke uitschieter naar boven of onder.

Mei en juni zijn typisch van die maanden, waarin het weer alle kanten op kan gaan. Er zitten prachtige dagen tussen met temperaturen van ruim boven de 20 graden. Ook kan het waaien, regenen en erg fris zijn. Een vakantie in die maanden blijft hierdoor altijd een beetje een gok. In de maanden juli en augustus kan het tropisch warm worden. Deze gaan regelmatig gepaard met stevige onweersbuien aan het einde van de dag. Dus ook al zijn dit de warmste maanden in het land, houd altijd rekening met een plots opkomende bui.

De wintermaanden, december, januari, februari zijn somber in Nederland. Zo zijn er zelfs periodes, waarin de zon zich dagen achter elkaar niet laat zien. Dat gebeurt voornamelijk op momenten dat er een sterke westelijke storing aanwezig is die depressie op depressie veroorzaakt. Uiteraard zijn er ook prachtige winterdagen met een lekker zonnetje. Eens in de paar jaar sneeuwt het ook en is het land voorzien van een wit laken. En met een beetje mazzel kun je zelfs de schaatsen onderbinden.

Een strandvakantie in Nederland

De kust van Nederland is erg geliefd bij toeristen. Deze mensen komen zowel uit binnen- als buitenland en genieten van de lange kustlijn die Nederland te bieden heeft. Verwacht geen azuurblauwe zeeën als in Italië of Frankrijk, maar de stranden zelf zijn erg breed en prachtig om te zien. Als jij graag een strandvakantie wilt, dan is het handig Nederland te bezoeken in de warmere maanden juli of augustus. De kans op warme temperaturen is aanwezig en de zee is inmiddels lekker opgewarmd. De temperatuur van de zee schommelt zo rond de 20 graden, waardoor het hoe dan ook even wennen is als je de zee inloopt. Op deze manier kun je heerlijk baden in de Noordzee en spot je met wat geluk zelfs een zeehond.