Lichaamsgeuren zoals zweetvoeten zijn tegenwoordig nog steeds een beetje taboe om over te praten. Dat is best gek, wanneer je kijkt naar het aantal Nederlanders dat last heeft van dergelijke nare geurtjes: maar liefst 60% van de Nederlanders heeft zweetvoeten. Misschien is het je al eens opgevallen dat je met warmer weer vaker stinkvoeten hebt. Dat is juist niet zo gek: in een warme periode zoals de zomer zweet je lichaam meer. Dat geldt ook voor je voeten. Waardoor je precies last hebt van stinkvoeten in warm weer en wat je kunt doen tegen zweetvoeten lees je in dit artikel.
Warm weer zorgt voor zwetende voeten
Op warme dagen zoals in de hete zomer van 2020 heb je over het algemeen meer last van zweetvoeten dan op koude dagen. Dat is heel eenvoudig te verklaren: met warm weer moet je lichaam het zweet kunnen afvoeren. Dit gebeurt onder andere via de voeten. Draag je ook nog eens plastic schoenen of sokken die niet goed ademen dan wordt het een feestje voor bacteriën in je schoenen. Door de warme temperaturen wordt de bacteriehuishouding van je voeten verstoord. Je raadt het misschien al: dat zorgt voor nare luchtjes. Het is dus niet zo gek dat je bij warm weer sneller last hebt van stinkvoeten dan bij koud weer. Dit betekent niet dat je in de winter geen zweetvoeten kunt hebben; wanneer je te warme schoenen draagt die niet ademen is de kans op stinkvoeten net zo groot.
Let op welke schoenen je draagt en wissel af
Gelukkig is er wel een aantal stappen dat je kunt zetten om stinkvoeten tegen te gaan. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om goed te letten op wat voor een soort schoenen je aanschaft. Hierbij kun je altijd het beste gaan voor schoenen die gemaakt zijn van kwalitatieve materialen zoals leren schoenen of canvas schoenen. Vandaag de dag vind je veel ‘plastic’ schoenen in de winkels. Hoe aantrekkelijk dergelijke schoenen ook zijn door de lage prijzen; om zweetvoeten te voorkomen, kun je dit soort schoenen beter laten staan. Ga liever voor schoenen die wellicht iets duurder zijn, maar wel over ademend en stevig materiaal beschikken.
Denk ook aan de kwaliteit van je sokken
Naast je schoenen moet je letten op wat voor een soort sokken je draagt. Vieze sokken of sokken van plastic materiaal zorgen namelijk ook voor een aantrekkelijke leefomgeving voor bacteriën. Draag in ieder geval nooit twee dagen achter elkaar dezelfde sokken. Heb je eenmaal een paar sokken een dag gedragen? Gooi ze dan in de wasmachine en trek een schoon paar aan. Ook wanneer je sokken op het oog niet vies lijken te zijn, is er een kans dat er al bacteriën in het materiaal zitten. Ben je van plan om nieuwe sokken aan te schaffen? Let dan ook even op het materiaal waar ze van gemaakt zijn. Vermijd waar het kan plastic stoffen zoals viscose en polyester. Ga liever voor wollen of katoenen sokken of nog beter: sokken die gemaakt zijn van een katoen-wolmix.
Schaf speciale middeltjes tegen stinkvoeten aan
Heb je met schone sokken en kwalitatieve schoenen nog steeds last van zweetvoeten? In dat geval is het aan te raden om aan de slag te gaan met speciale middeltjes. Tegenwoordig vind je heel wat sprays en rollers die stinkvoeten tegen moeten gaan. Wist je dat je ook aan de slag kunt gaan met talkpoeder? Talkpoeder zorgt er namelijk voor dat aanwezig vocht wordt onttrokken. Ben je bijvoorbeeld veel onderweg en wil je zweetvoeten voorkomen? Doe dan verdeeld over de dag een paar keer talkpoeder in je schoenen. Om stinkvoeten überhaupt te voorkomen, is het prettig om een crème of een spray aan te schaffen tegen vervelende geuren.
Regelmatig voeten wassen en een voetenbad
Tot slot is het heel fijn voor je voeten (en vooral voor de geur ervan) om je voeten regelmatig te wassen. Het wordt aangeraden om dit iedere dag te doen. Wanneer je heel erg last hebt van stinkvoeten kun je dit zelfs meerdere keren per dag doen. Gebruik hierbij altijd antibacteriële zeep om de aanwezige bacteriën te doden. Was je voeten in de ochtend en in de avond na een lange dag. Wat ook kan helpen, én wat heerlijk is als ontspanning, is om met regelmaat een voetenbad te nemen. Er zijn diverse huis-, tuin- en keukenmiddeltjes die je voor zo'n badje kunt gebruiken. Ga bijvoorbeeld voor een voetenbad met lavendelolie of kies voor een badje met salie. Ook water in combinatie met zwarte thee, baking soda en azijn helpt tegen zweetvoeten.