Home » Artikelen » Hitte in de auto, waar moet je rekening mee houden?

Hitte in de auto, waar moet je rekening mee houden?

Foto van Avinash Patel via Pexels

Als we kijken naar de afgelopen jaren staat er vast en zeker weer een warme zomer voor de deur. Voor wie een airco heeft in de auto kan een ritje in de auto op hete dagen een ware verademing zijn. Maar zo'n ritje is alleen prettig als je goed voorbereid de weg op gaat. Lees hier wat je kan doen om de hitte zoveel mogelijk uit de auto te houden en veilig de weg op te gaan.

Doe wat voorwerk

Als je weet dat je straks weggaat met de auto, dan kan je voorbereidingen treffen zodat de auto iets afkoelt. En daarnaast is het ook belangrijk om een aantal zaken goed te checken, zodat je veilig de weg op gaat. Als eerste, doe voor vertrek alvast deuren en ramen open, dan waait het door en neemt de temperatuur in de auto af. Check het peil van de koelvloeistof. Vul zonodig bij. Check ook de ruitenwissers en het vloeistof voor de ruitenwisser. Met warm weer komen er vaak veel vliegjes op de voorruit die het zicht verminderen. Controleer de bandenspanning. Als de banden te zacht zijn, is er bij warm weer een groter risico op een klapband. Als je een WA-autoverzekering hebt afgesloten, zal je deze schade zelf moeten betalen. Bij een autoverzekering met beperkt casco of allrisk, wordt de schade meestal wel vergoed.

Koel op weg

Tijdens de eerste vijf minuten van je rit is het verstandig om de recirculatiestand aan te zetten, met deze stand koelt het interieur sneller af. Hoe verleidelijk het ook is om de airconditioning op standje 'Noordpool' te zetten, is dat niet verstandig. Bij een te koude stand, meer dan 6 ºC lager dan de buitentemperatuur, kan je klachten als verkoudheid, hoofd- en keelpijn krijgen. Als je passagiers op de achterbank hebt zitten, dek het zijraam dan af met een zonnescherm of eventueel een handdoek. Neem voldoende drinkwater mee en leg ook een paraplu in de auto. In het geval van pech moet je buiten de auto wachten en met een paraplu sta je niet onbeschermd in de zon.

Iedere zomer lees je wel in een nieuwsartikel dat iemand zijn hond 'even' in de auto laat zitten voor een boodschapje. En helaas zijn dit berichten met niet altijd een goede afloop voor het dier. Zelfs ouders denken dat ze hun kinderen wel even een paar minuten in de auto kunnen laten zitten bij hoge temperaturen. Dit kan echt niet, in die paar minuten stijgt de temperatuur in de auto enorm hard. Passagiers en huisdieren dus altijd uit de auto halen bij hoge temperaturen.