Home » Artikelen » Hoe komt het dat de maan soms zoveel groter lijkt?

Hoe komt het dat de maan soms zoveel groter lijkt?

Foto via Pexels

Hebben jullie de Supermaan ook gezien op Koningsdag? Vanwege het heldere weer was de maan die avond goed te zien. Hoe komt het eigenlijk dat de volle maan soms zoveel groter lijkt? Wij leggen het je uit.

Elliptische baan

Meestal staat de maan zo’n 384.000 kilometer van ons vandaan, maar tijdens een supermaan komt ‘ie ongeveer 27.000 kilometer dichterbij. Dat komt doordat de maan in een elliptische baan om de aarde draait, waardoor de afstand soms groter en soms kleiner is. Dat is echter niet de enige verklaring, want ook gezichtsbedrog speelt een rol.

Maanillusie

Hoe deze ‘maanillusie’ precies ontstaat is vreemd genoeg niet met honderd procent zekerheid te zeggen. Het heeft waarschijnlijk vooral te maken met het feit dat je de laagstaande maan in hetzelfde beeldveld ziet als vertrouwde objecten aan de horizon, zoals kerktorens of bomen.  Wanneer die vertrouwde omgeving weg is, verdwijnt ook direct de maanillusie. Je kunt het zelf eenvoudig checken door met je rug naar de laagstaande volle maan te staan en vervolgens tussen je benen door de maan ondersteboven te bekijken. Het effect is vrijwel direct verdwenen.