Home » Artikelen » Kamperen in ieder seizoen: dit moet je weten

Kamperen in ieder seizoen: dit moet je weten

Op vakantie met tent, camper of caravan is populairder dan ooit: kampeervakanties zitten weer volop in de lift. Dat is natuurlijk niet voor niets: kamperen is leuk, voordelig en kan tegenwoordig erg comfortabel. Slapen op een dun matje in een kleine tent? Dat kan, maar is zeker niet meer de enige manier hoe je kunt kamperen. Ook het zachte weer in Nederland laat het steeds meer toe dat we ook in maanden zoals maart en oktober lekker in de buitenlucht willen slapen. Daarom gaan steeds meer mensen erop uit: wakker worden in de natuur op een rustige camping of samen met de familie naar een gezellige familiecamping. Alles wat je moet weten over kamperen in ieder seizoen lees je in dit artikel.

Photo by Kevin Ianeselli on Unsplash

Winterkamperen: iets voor jou?

In de winter kamperen? Veel mensen moeten er niet aan denken. Toch zien we een bijzondere groei in het aantal mensen dat tijdens de vrieskou in de natuur wil slapen. De redenen die daarvoor gegeven worden zijn eigenlijk ook hartstikke logisch te noemen. Hoewel het in de winter in Nederland soms vriest tot -10 vind je in dit seizoen absolute rust op de natuurkampeerterreinen en campings. Hierdoor is de kans groter dat je écht dichterbij de natuur staat. Met een kampvuurtje voor je tent of camper houd je het heerlijk warm, terwijl je de dierlijke bosbewoners kan spotten. Omdat het veel rustiger is wat betreft mensen laten dieren zich vaker zien. Let erop dat je je altijd goed voorbereidt op winterkamperen, want het kan in de nacht wel écht koud worden. Zorg bijvoorbeeld altijd voor meerdere lagen kleden, kwalitatieve en waterdichte wandelschoenen, thermokleding en een warme muts en sjaal. Kies ook voor hoogwaardig kampeermateriaal zodat je het niet koud krijgt tijdens het winterkamperen.

Naar de camping in de lente

Toch liever op pad met de caravan of de camper wanneer het ietsje warmer is? Maar wil je wel genieten van verdiende rust op een camping? Ga dan in de lente naar een camping of een natuurkampeerterrein. De Nederlandse lentes lijken steeds eerder warm te zijn, waardoor je vaak al in maart en april heerlijk kunt kamperen. Ook is dit vroege lenteseizoen het moment waarop de meest campings weer opengaan. In Nederland zijn er namelijk maar een paar honderd kampeerterreinen waar je kunt winterkamperen. Wanneer de bloemen, bomen en planten weer beginnen te bloeien, openen diverse campings in Nederland ook weer hun deuren. Geniet van heerlijke temperaturen tot soms over de 20 graden en je zult hoe dan ook verliefd worden op kamperen in de lente. In de lente kan het overigens ‘s nachts nog wel behoorlijk fris worden. Tref daarom ook in dit seizoen de nodige voorbereiding en neem genoeg warme kleding en dekens mee om op die manier lekker warm te blijven.

Zomerse temperaturen tijdens je kampeervakantie

Het grootste deel van de Nederlandse kampeerders trekt er het liefst in de zomer op uit. De kans op zonnig en warm weer is in dat seizoen immers het grootst. Daarnaast is de keuze uit campings die open zijn een stuk groter en is er vaak meer te doen op de camping. Dat is ideaal voor de kampeerliefhebber die wel van een beetje reuring houdt. Campings zoals de gezellige Camping de Vijverhof in de Betuwe zijn goede voorbeelden van plekken in de zomer waar je sfeervol kunt kamperen met het hele gezin of gewoon even met zijn tweetjes. Omdat je met kamperen voornamelijk buiten bent is het aan te raden om in dit zomerse seizoen voldoende zonnebrandcrème mee te nemen. Draag daarbij een pet of hoed om ervoor te zorgen dat je niet óp je hoofd verbrandt. Ook anti-muggenspray zoals DEET mag niet ontbreken in je zomerse kampeerbagage. Pak direct de zwemkleding en de korte broek in, want de kans is groot dat het heerlijk warm is tijdens zomers kamperen!

Kamperen in de herfst: een aanrader

Natuurlijk mag de herfst niet ontbreken in dit rijtje kamperen tijdens diverse weersomstandigheden. Vanaf oktober kleuren de bomen rood, oranje, groen en geel en is het golden hour in de ochtend en de avond misschien wel de mooiste van het hele jaar. Wat ons betreft reden genoeg om eens in de herfst te gaan kamperen. Veel campings zijn geopend tot 31 oktober, waardoor je nog net een beetje herfst mee kunt pakken vanuit je caravan of tentje. De Nederlandse herfst staat er uiteraard ook om bekend dat het wel eens kan regenen. Neem daarom altijd een kwalitatief regenpak mee en een waterdichte zak waarin je je droge kleding kunt bewaren. Gelukkig zijn er ook genoeg zonnige dagen waarop je nog heerlijk voor de tent kunt zitten. In de herfst kun je de zon als bron van energie en leven vaak extra waarderen, omdat je weet dat er een kouder seizoen aan zit te komen. Weet jij al voor welk seizoen je gaat voor een onvergetelijke kampeersessie?