Met welke weeralarmcode kun je nog gewoon de weg op? Tegenwoordig komt het steeds vaker voor dat het KNMI een bepaalde code afgeeft. Soms valt het uiteindelijk mee, maar soms kan het ook flink tekeergaan. Is het dan wel verstandig om de weg op te gaan en is je auto hiervoor verzekerd?
Met welke code kun je deelnemen aan het verkeer?
Als er extreme weersomstandigheden zijn, kan het zijn dat het KNMI-code geel, oranje of rood afgeeft. Het afgeven van een code baseren zij op de verwachting van het weer voor de komende uren of dagen. Het is de bedoeling dat je hierdoor zelf beter in kunt schatten of het verstandig is om de weg op te gaan. Bij code geel zou dat misschien nog makkelijk kunnen, maar bij code rood kun je de reis waarschijnlijk beter uitstellen.
Wat houden de codes precies in?
Per code is er een andere status en een ander reisadvies. Het loopt op van code geel naar code rood.
Code geel
Volgens het KNMI een code om alert te zijn als je de weg op moet. Door de weersomstandigheden is het risico op gevaarlijke situaties in het verkeer groter. Er wordt van je verwacht dat je jouw snelheid aanpast aan de omstandigheden en dat je alert bent.
Code oranje
Volgens het KNMI een code om je voor te bereiden op gevaarlijke situaties in onder andere het verkeer. De kans bestaat namelijk dat er door het extreme weer er zich inderdaad bepaalde situaties voordoen die gevaarlijk zijn. Code oranje wordt afgegeven bij zware weersomstandigheden, dus niet zomaar.
Code rood
Volgens het KNMI gaat het hier echt om een weeralarm dat wordt afgegeven omdat het een grote impact op de samenleving kan hebben. Soms wordt de code rood al afgegeven als alleen de verwachting voor het extreme weer er is, wat niet wil zeggen dat het inderdaad ook gebeurt. Toch is het belangrijk om code rood nooit te bagatelliseren. Ook al is het nog rustig, houd er rekening mee dat het weer ineens om kan slaan. Code rood wordt niet voor niets afgegeven, het betekent dat de veiligheidsrisico’s groot kunnen zijn als deze extreme weersomstandigheden zich inderdaad voordoen
Gevolgen voor de verzekering
Code rood heeft geen gevolgen voor de dekking van autoverzekeringen. Het is niet dezelfde code die voor een land wordt uitgegeven als er een negatief reisadvies is. Reis je naar een land waarvoor een negatief reisadvies geldt? Dan is er geen dekking van de reisverzekering. Bij code rood voor het weer in Nederland dekt de verzekering meestal de schade aan de auto wel. Autoverzekeringen vergelijken is sowieso niet onverstandig, om te weten of jouw verzekering of een andere verzekering ook schade door extreme weersomstandigheden dekt. Natuurlijk is dat geen vrijbrief om bij code rood of oranje ondoordacht de weg op te gaan.
Toch deelnemen aan het verkeer
De code wordt meestal per provincie afgegeven, hierdoor kan er gerichter geïnformeerd worden. Toch gebeurt het ook weleens dat er voor het hele land een bepaalde code wordt afgegeven. Kijk ook bij de tips voor extreme weersomstandigheden om het deelnemen aan het verkeer zo veilig mogelijk te houden.