Home » Artikelen » Op z’n tijd

Op z’n tijd

FrankDe eerste ‘warme dag’ van het jaar is inmiddels een feit: op 7 april kwam dit jaar voor het eerst de temperatuur in De Bilt boven de 20 graden Celsius. En dan is er volgens de officiële definitie sprake van een warme dag. Hoeveel zullen er dit jaar nog volgen? Vorig jaar hadden we een recordaantal warme dagen: 132. En wat me opviel: vorig jaar viel de eerste warme dag ook op 7 april. Is dat een teken, een aanwijzing voor de komende zomer?

Tekst: Frank van der Laan

Ik heb het even uitgezocht: er is geen verband tussen de datum van de eerste warme dag van het jaar en het totaal aantal warme dagen in dat jaar. Maar er is wel een andere aanwijzing voor komende zomer. Het World Climate Service, dat voor vorig jaar een warme en droge zomer verwachtte, heeft voor dit jaar een herhaling van zo’n zomer in de verwachting staan, met grote kans op een paar hittegolven. Ik word daar niet meteen heel enthousiast van, want ik weet niet of ik nou zit te wachten op weer zo’n zomer. We werden toen met z’n allen een beetje ‘mooi-weer-moe’, weet u nog? Dus dat je zoveel mooi weer hebt gehad, dat je er niet eens meer van kan genieten! Dat is toch ook zonde?

Eerst maar even van de lente genieten. Vorig jaar sloegen we die zo’n beetje over en gleden we van de late winter zo de vroege zomer in. Dat vind ik niks. Eerst lente, dan pas zomer. Alles op z’n tijd. En dan zien we vanzelf wel wat komende zomer betreft.

Deze column verscheen eerder in Het Weer Magazine nr 2 | april-mei 2019

Geen weerfeiten en weetjes missen? Word dan abonnee en ontvang Het Weer Magazine thuis!