Home » Artikelen » Pagers zijn terug van weggeweest! En uitstekend om weerberichten op te ontvangen

Pagers zijn terug van weggeweest! En uitstekend om weerberichten op te ontvangen

Kennen we de voorloper van de mobiele telefoon nog? De pager. In de volksmond ook wel bieper, buzzer of semafoon genoemd. Dat kleine apparaatje dat werd gebruikt om een kort bericht als tekstbericht te ontvangen. Gaat er een lichtje branden? Zijn pagers nu helemaal verleden tijd door de komst van smartphones? Welnee! Pagers zijn hot en nog steeds uitstekend om bijvoorbeeld weerberichten te ontvangen.

Foto via Pexels

Veel bedrijven en organisaties kiezen nog steeds voor pagers als eenvoudige optie om gebruikers te informeren en alarmeren op de werkvloer. Dankzij het draadloos oproepsysteem kunnen medewerkers of bezoekers eenvoudig en zonder kabels of poespas  en op elk gewenst moment, jouw boodschap of alarmering door krijgen. De pager blijkt minder achterhaald dan gedacht en steeds meer gebruikt. Ook in de horecabranche zijn pagers in opmars en ontzettend handig. Wellicht ken je het wel van de restaurants op Schiphol en in pretparken bijvoorbeeld. Dan krijg je na het bestellen, een buzzer mee naar je tafel en gaat deze trillen of piepen wanneer je pizza of andere maaltijd klaar is. Die kan je dan vervolgens afhalen aan de bar of bij de afhaalbalie. Door gasten een buzzer mee te geven creëer je een gevoel van vertrouwen en er komt meer tijd vrij voor het personeel voor andere werkzaamheden.

Handig hulpmiddel

Pagers zijn dus die apparaatjes die ingezet kunnen worden om iemand een tekstbericht of signaal te sturen. Ook is het zelfs mogelijk middels professionele pagers om een spraakbericht mee te sturen. Elke pager heeft een unieke code of telefoonnummer. Berichten kunnen via meerdere kanalen verzonden worden. Als je een pager voor communicatie op korte afstand wilt gebruiken dan werkt dit weer op basis van frequenties. Deze methode wordt vooral toegepast in restaurants zoals hierboven vermeld om klanten te laten weten wanneer de maaltijd klaar is om af te halen. Dat kan enorm in tijd en personeelskosten schelen. Maar niet alleen in de horeca zijn pagers een handig hulpmiddel.

Is een pager iets voor jouw branche?

Pagers zijn ideale communicatiemiddelen in allerlei industrieën. Denk bijvoorbeeld aan de beveiliging, in het ziekenhuis, in de bouw, op booreilanden, in supermarkten, casino’s en pretparken, in de bedrijfshulpverlening, voor noodhulp teams en in hotels. Pagers hebben doorgaans allemaal dezelfde toon met betrekking tot de berichten die binnenkomen. Of het bericht nu een alarm of waarschuwing is of tekstbericht, de boodschap is direct duidelijk. Ontvangers kunnen in één oogopslag zien wat er aan de hand is en in realtime samenwerken met andere teamleden als er bijvoorbeeld problemen zijn. Veel werknemers vertrouwen op pagers als hulp bij de dagelijkse teamactiviteiten. Bij een noodsituatie bijvoorbeeld op een bouwterrein kan in een mum van tijd iedereen meteen worden ingelicht. Of werknemers kunnen snel op de hoogte worden gesteld als het weer bijvoorbeeld ineens omslaat en er een storm op komst is.

Weerwaarschuwingen alert

Er is software op de markt waar pagers mee verbonden kunnen worden. Door de toepassing van oproepsystemen is het mogelijk om personen of groepen, handmatig of volledig geautomatiseerd, een tekst boodschap te sturen. Middels paging kan er ook direct verbinding worden gemaakt met andere systemen of netwerken. Denk aan verschillende systemen in een gebouw, in een ziekenhuis of bij een brandmeldcentrale. Zo’n systeem kan eventueel ook weerwaarschuwingen naar semafoons sturen. Met het juiste systeem kan een pager dus ook gebruikt worden als een soort weer app.

De andere voordelen van een pager

De grootste voordelen van een pager zijn vooral: de betrouwbaarheid en de eenvoud. Het is simpel en effectief. De betrouwbaarheid is toe te schrijven aan de techniek waarvan de pager maakt bij het ontvangen van een boodschap; doordat de pager gebruik kan maken van meerdere netwerken komt de boodschap te allen tijde aan. Datzelfde gaat niet altijd op voor  het verzenden en ontvangen van berichten via een mobiele telefoon. Een pager of semafoon biedt in die zin dus echt gemoedsrust. De signalen kunnen trouwens zo sterk zijn, dat ze zelfs door staal en beton door kunnen dringen, terwijl een smartphone signaal dat niet kan. Bovendien kunnen de nieuwste  technologieën falen als er geen signaal, netwerk of stroom is, terwijl pagers op batterijen werken en die gewoon vervangen kunnen worden vervangen tijdens een stroomstoring en niet afhankelijk zijn van Wifi of mobiele netwerken. Met een pager kun je dus altijd wel communiceren. Het is een klein apparaatje, dus het neemt evenmin veel ruimte in beslag. Een pager als onderdeel van je communicatiemiddelen, is dus zo gek nog niet.