Home » Artikelen » Waarom zien we nu zoveel regenbogen?

Waarom zien we nu zoveel regenbogen?

Regenboog

Regenbogen werden vroeger gezien als een zeldzaamheid, maar inmiddels zijn ze overal te zien. Zijn het er nu dan meer dan ooit? Dat antwoord is simpel gezegd: nee. We zien ze echter wel vaker dan voorheen. Wij leggen je uit hoe dat komt. 

Positie van de zon

De meeste mensen weten wel dat er zowel regen als zon moet zijn om een regenboog te kunnen zien. Weerman Johnny Willemsen van Weerplaza legt uit aan het AD dat ook de stand van de zon essentieel is voor deze prachtige kleurenpaletjes. ''We hebben in de zomer geen regenbogen gehad, want het regende bijna nooit”, zegt Willemsen. ''De laatste dagen is het heel wisselvallig, dan weer zon, dan weer een bui en dat heb je er sowieso voor nodig.” Ook is het belangrijk dat de zon niet te hoog staat, zodat het licht precies goed kan vallen voor een zichtbaar kleurenpalet. ''Een bui midden op de dag in juni geeft geen zichtbare regenboog. Dan staat de zon te hoog. Maar in de winter staat de zon altijd laag, dan heb je de regenbogen midden op de dag.”
 


Het Weer Magazine enige Nederlandstalige tijdschrift exclusief gewijd aan weer en klimaat. Met alles over interessante weerfenomenen van toen en nu. Test én vergroot je kennis van weerweetjes en weerfeitjes. Het Weer Magazine vertelt je precies hoe het zit.

Neem een abonnement


 

Ideale tijdstip

De reden dat we nu zoveel regenbogen te zien krijgen heeft te maken met het tijdstip. In deze tijd van het jaar is de kans op een regenboog het grootst in de ochtend en de late namiddag, precies als veel mensen onderweg zijn voor of na werk. In juni heb je ze ook wel, maar veel vroeger om bijvoorbeeld een uur of vijf. En dan zijn er maar weinig mensen die daar getuige van zijn... 

Hoe ontstaat een regenboog

Het witte licht dat de zon op de aarde stuurt is opgebouwd uit alle kleuren van de regenboog. Normaal gesproken zie je dat niet, maar als dat licht wordt doorbroken door bijvoorbeeld water, dan verschijnen die kleuren wel. Het licht kan ook breken met een stuk glas. Elke kleur in het witte zonlicht, wordt anders gebroken door de regendruppels en zo wordt wit licht gesplitst in verschillende kleuren.

Hoe lang nog 'regenboogseizoen'

Voor iedereen die van regenbogen houdt zijn er deze en volgende maand nog genoeg te zien. Helemaal wanneer buien en zon elkaar afwisselen. ''Het is het perfecte weer ervoor. Met de zon een stukje boven de horizon, maar niet te hoog. Dat duurt nog wel tot en met oktober en dan keert het terug in maart.''