Home » Artikelen » Wat je moet weten over het weer in Zuid-Frankrijk

Wat je moet weten over het weer in Zuid-Frankrijk

Ben je op zoek naar je volgende vakantiebestemming en ben je daarbij uitgekomen op het prachtige Zuid-Frankrijk? Dan is het handig om te weten in welke periode van het jaar je daar het beste naartoe kunt gaan. Misschien ben je dol op zomers weers of wellicht heb je juist liever een wat frissere temperatuur tijdens een vakantie in Zuid-Frankrijk. Daarom vertellen we je in dit artikel iets meer over het klimaat van Zuid-Frankrijk en de verschillende seizoenen in het gebied. Zo weet je precies wanneer je daar een prachtig vakantiehuis kunt boeken voor een heerlijke vakantie!

Drôme, Frankrijk. Foto van Léonard Cotte via Unsplash

Zon opzoeken in de lente 

Het eerste dat je moet weten is dat Zuid-Frankrijk over een zogeheten Middellandse Zee-klimaat met hete en zonnige zomers en natte winters. Ben je op zoek naar een zonzekere vakantie in Frankrijk? Dan ben je in Zuid-Frankrijk zeker aan het juiste adres. Het begint daar al vroeg in het jaar: in het voorjaar is het in het zuiden van Frankrijk heel goed toeven. De temperaturen lopen langzaam maar zeker vanaf maart al een stuk hoger op en in mei kan het er zelfs zomers aanvoelen! Uitzonderingen daargelaten hoef je niet bang te zijn voor een hittegolf in het voorjaar. Daarom is het voorseizoen (maart tot en met mei/juni) de perfecte tijd om een vakantiehuis via http://www.azurselect.nl/ te boeken of er met de caravan of camper op uit te trekken. Wist je dat Zuid-Frankrijk een van de meest bezochte gebieden door Nederlanders is? Dit stuk Frankrijk heeft ontzettend veel te bieden voor de verschillende vakantieganger. Of je nu op zoek bent naar een ontspannen vakantie of juist naar een actieve vakantie in de natuur; in Zuid-Frankrijk kan het. Houd er in het voorjaar wel rekening mee dat het nat kan zijn: de meeste regen in dit gebied in het voorjaar valt in maart met een uitschieter naar april.

Heerlijk zomer vieren in Zuid-Frankrijk

Wil je er zeker van zijn dat je lekker kunt genieten van de zon dan is het aan te raden om in de zomer naar Zuid-Frankrijk te trekken. Vanaf mei kunnen de temperaturen al oplopen tot wel 25 graden! Van juni tot en met september kun je hier zelfs temperaturen verwachten tot 35 graden, met hier en daar natuurlijk een uitzondering. De zon maakt in deze periode overuren en laat zich vaak wel acht uur per dag zien. Waar je echter wel op moet letten is dat het in juli en augustus heel heet kan worden. Ben je daar geen fan van, dan is dit klimaat misschien niet iets voor jou. Tenzij je het natuurlijk geen probleem vindt om een frisse duik te maken in de zee! In deze periode zien we voornamelijk veel vakantiegangers die lekker willen ontspannen en willen genieten van een welverdiende vakantie. Het is voor velen vaak net iets te warm om heel actief bezig te zijn. Ga je een (berg)wandeling maken of stap je op de fiets voor een flinke tocht? Zorg dan dat je in de ochtend of juist later op de dag vertrekt om de grootste hitte van de dag te vermijden. De zon is onmisbaar op vakantie maar is op het midden van de dag op haar sterkst, waardoor inspanning wordt afgeraden. Tip: wil je in de zomer een vakantiehuis in Zuid-Frankrijk boeken dan moet je op tijd reserveren. De zomer is namelijk de drukst bezochte periode van dit gebied, dus het zou zonde zijn dat je net ‘misgrijpt’.

Geniet van het naseizoen in Zuid-Frankrijk

Zodra de temperaturen bij ons dalen zien we veel mensen naar het zuiden van Europa trekken. Ook Zuid-Frankrijk is een perfect gebied om te overwinteren of om even de zon op te zoeken in het koude seizoen. Boek een vakantiewoning in de buurt van een grote stad of meerdere dorpjes en bezoek tijdens je wintervakantie in Zuid-Frankrijk culturele hoogtepunten van het gebied. Of ga juist op vakantie aan de kust waar de temperaturen vrijwel nooit onder nul komen in de winter. Het grote voordeel van het naseizoen in Zuid-Frankrijk is dat het er nooit druk is met andere toeristen; je kunt in alle rust genieten van een lekker rustig verblijf. Tot slot is de herfst en de winter de ideale periode voor een actieve vakantie in Zuid-Frankrijk: het is er zeker niet te warm waardoor je lange fiets- of wandeltochten kunt maken zonder oververhit te raken. Kortom: Zuid-Frankrijk is een prachtige vakantiebestemming waar je in ieder seizoen van het jaar goed kunt vertoeven. Het is maar net welk seizoen jij het fijnst vindt!