Home » Artikelen » Het verschil tussen de echte zon en de straling van een zonnebank

Het verschil tussen de echte zon en de straling van een zonnebank

Lekker in de zon bakken op het strand of liever een kleurtje krijgen onder de zonnebank? Wat is nu eigenlijk slechter voor je huid? De meningen zijn hier nogal over verdeeld. Is de straling van de zon en de zonnebank hetzelfde, of is de één beter dan de ander? Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te beseffen dat alles wat je te veel doet, nooit gezond kan zijn. Uren in de bloedhete zon liggen bakken of heel vaak onder de zonnebank gaan: beide handelingen zijn niet verstandig. In artikel gaan we in op de soorten straling die beide uitstralen.

Bron pixabay / Artiest: TerriC

De zonnebank

Een zonnebank bevat vooral uv-A-straling. Dit is een straling die diep in de huid doordringt. Deze straling breekt het elastine af en dat hebben we juist nodig om een elastische jonge huid te behouden. Elastine zorgt voor minder rimpels. Daarbij zijn er artsen die zeggen dat blootstelling aan deze straling je een verhoogde kans op huidkanker geeft. Dan is er nog de uv-B-straling. Onder invloed van deze straling wordt er huidverdikking opgebouwd en deze straling zorgt ook voor de aanmaak van vitamine D. Een gezonde dosis uv-B-straling verkleint ook de kans op depressies, psoriasisachtige aandoeningen, prostaatkanker, borstkanker en multiple sclerose.
Echter, de uv-B-straling vind je amper terug in de straling van een zonnebank. Deze straling is bewust laag gehouden, omdat je hiervan verbrandt.

De zon

In de stralen van de echte zon vind je naast uv-A-straling wel deze uv-B-straling. Eigenlijk is een kwartiertje met je handen en je gezicht in de zon zitten genoeg om de benodigde vitamine D binnen te krijgen. Toch is dit meestal niet het zonschema waar mensen zich aan houden. Zeker tijdens de zomervakantie gaat het vaak om uren bakken in de zon. Juist het rood verbranden van je huid vergroot het risico op huidkanker. Op bepaalde dagen en tijden is de sterkte van de zon aanzienlijk hoger en zeker dan is het verstandig om de zon te mijden. Bijvoorbeeld tussen 11.00 en 16.00 uur of als de uv-straling erg hoog is. Bij zonkracht drie kan een huid die weinig zon gewend is als na 35 minuten verbranden en bij zonkracht zeven is dit al bij ongeveer 15 minuten.

Tips

De gevaren van de zonnebank verschillen volgens de Gezondheidsraad niet van de gevaren van de échte zon. Dit betekent dat huidkanker door beide kan ontstaan. Het is logisch dat je soms snakt naar die vitamine D, en dat je tot rust wilt komen onder de zonnebank of de zon. In de zon zitten is gratis, maar ga je onder de zonnebank dan zijn daar ook nog eens kosten aan verbonden. Ook als je een zonnebank thuis hebt, kunnen deze kosten aardig oplopen. Een zonnebank slurpt namelijk energie, en dit kun je voelen op je energierekening. Energie vergelijken zorgt ervoor dat je het goedkoopste contract vindt. In beide situaties zijn er dus voor- en nadelen maar eigenlijk is er één gouden regel: zonnen doe je altijd met mate. Of je nu in de gewone zon gaat zitten of je gaat onder de zonnebank, probeer dit te beperken tot een verstandige tijdsduur. Besluit je te zonnen, denk dan aan de tijdsduur en smeer je goed in om te voorkomen dat je verbrandt. De timer van de zonnebank kan in ieder geval de duur van het zonnen afbakenen, zodat je niet te lang onder de zonnebank ligt. In de echte zon, moet je daar echt zelf op letten!