Home » Artikelen » Het weerbestendige karakter van kunstgras

Het weerbestendige karakter van kunstgras

 

Kunstgras

Kunstgras zien we al sinds jaar en dag op verschillende sportvelden liggen. Zo is een korte kunstgrasmat bij veldhockey heel gewoon. Ook tennisverenigingen waar je op gras kan spelen, bedoelen hier in veel gevallen kunstgras mee. De laatste jaren is kunstgras ook doorgedrongen tot de voetbalstadions. De reden waarom veel sportverenigingen kiezen voor kunstgras als ondergrond is simpel: het is onderhoudsvrij. Als je moet bezuinigen op onderhoudsmensen, dan ga je van echt gras over op kunstgras. Bovendien slijt het amper én kan het alle weertypen aan. En dat is tevens een goede reden om kunstgras van Kunstgrasnet.nl te overwegen in je tuin, op het dakterras of balkon.

Onstuimig klimaat

Nederland kent een onstuimig, niet altijd voorspelbaar klimaat waarbij de seizoenen je nog wel eens willen verrassen. Van hete, droge zomers tot aan koude, natte winters. Van zonnige herfstdagen tot aan lentes waarbij je wordt weggeregend. En dan zijn er ineens dagen waarbij de sneeuw uit de hemel dwarrelt, gevolgd door intense hagelbuien. Die grote diversiteit in weersomstandigheden zorgt er ook voor dat het onderhoud van je tuin steeds anders is, zelfs al volg je de richtlijnen die bij het seizoen horen. Heb je echt gras in de tuin, dan kan dit dor worden in de zomer, beschadigen in vrieswinters en niet goed opkomen in de lente… Met kunstgras geniet je ieder seizoen van een mooie, groene grasmat in de tuin. Ongeacht wat het weer doet.

Weerbestendig

Naast het feit dat je niet hoeft te maaien en dat je tuin, balkon of dakterras altijd groen is, is kunstgras weerbestendig. Sneeuw, hagel, regen, zonneschijn; het heeft geen invloed op de kleur en kwaliteit van het gras. Wat voor weer het dus ook is, als je naar buiten kijkt, ligt je grasmatje er prachtig, fris en groen bij. Dat komt natuurlijk doordat de aarde niet wordt aangetast door het weer. Bij hevige regenval, vorst aan de grond en hitte krijgt de grond waarin het gras staat het zwaar te verduren. Hierdoor kunnen grassprieten niet goed groeien en kunnen er kale plekken ontstaan. Iets waar je je met kunstgras geen zorgen over hoeft te maken.

Weg met regenwater

Als je kijkt naar kunstgrassportvelden dan zie je dat er eigenlijk nooit een afgelasting plaatsvindt als het regent of sneeuwt. Bij sportvelden is sneeuw makkelijk te verwijderen en regen verdwijnt tussen de kunstgrasvezels door de ondergrond in. Zo werkt het ook met kunstgras voor tuin, terras en balkon. Kunstgras wordt vaak gelegd op een ondergrond van zand, wat door de losse structuur regenwater makkelijker kan verwerken. Door middel van een speciale afwateringsmat, een zogeheten drainagemat, kun je het water nog beter laten weglopen. Alleen bij heel hevige regenval en storm kunnen er plassen op het kunstgras blijven staan. Dat is logisch; ook echt gras kan zoveel water niet direct verwerken. Als de bui vermindert, dan zal je zien dat de plassen snel verdwijnen. Het is daarbij wel belangrijk dat de ondergrond hier ruimte voor biedt; op kleigrond loopt water sowieso minder snel weg.

Makkelijk aan te leggen

Kunstgras kun je laten aanleggen, maar het is ook zo zelf gedaan. Het aanleggen van kunstgras kan op verschillende manieren. Hou je van een recht veldje, dan prepareer je de ondergrond en leg je de dempingsmatten of drainagematten neer. Vervolgens rol je de grasmat uit over het oppervlak. Door middel van kunstgrashaken, vergelijkbaar met tentharingen, zet je de mat vast in de grond. Hiermee kun je het kunstgras strak leggen, voorkom je schuiven – en daarmee struikelen of wegglijden – en het helpt bij een betere afwatering van regenwater of smeltende sneeuw. 

Ruime keuze aan kunstgras

Het maken van een goede keuze qua kunstgras is eigenlijk niet zo moeilijk meer, aangezien er heel veel natuurgetrouwe, goed geprijsde kunstgrasmatten te koop zijn. Je hebt de keuze uit lang of juist kort gras, donker of licht, speelgras en zelfs gekleurd kunstgras. Dit laatste is erg leuk om bijzondere accenten mee te maken in de tuin, op het balkon of dakterras. Natuurlijk uitziend kunstgras heeft bij velen in de tuin toch wel de voorkeur. En dat is ook niet vreemd; het ziet er gewoon heel mooi uit en je ziet bijna het verschil niet met echt gras. Je zal dat verschil overigens ook bijna niet voelen, want de vezels zijn veel zachter dan enkele jaren geleden. Met blote voeten op het kunstgras lopen is daarom mogelijk – en veilig. Wil je genieten van een groen grasveld? Overweeg om kunstgras aan te leggen. Aan het weer zal het niet liggen.